Veszélyt jelent az őzek násza az autósokra

0
252 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara hétfőn adott ki közleményt Őznász – fokozott balesetveszély az utakon! címmel. Arra kérik a sofőröket, a következő hetekben fokozott figyelemmel vezessenek, mert az őzek a nász alatt kevésbé óvatosak, és gyakran tévednek az utakra akár éjjel, akár nappal.

Az üzekedés az ország déli részén július közepe tájt kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra általában később veszi kezdetét. A suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok nem olyan elővigyázatosak, mint az év többi szakaszában, így gyakran ugornak ki az autók elé. Feltétlenül figyelembe kell vennie az autósoknak a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket. Egyetlen megoldás ilyenkor a vészfékezés, a kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani. A vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról, vagy frontálisan ütközne egy szemből érkező járművel.

A vadelütések megelőzésről, a statisztikákról, a kárrendezés menetéről részletesen a Vadászati Védegylet honlapján olvashatsz bővebben.

Leadfotó: footage.framepool.com