Vasárnaptól több állatkert is átmenetileg bezárta kapuit a nagyközönség előtt

0
233 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Március 15-től – azaz vasárnaptól – további intézkedésig több állatkert is jelezte weboldalán, illetve facebook oldalán, hogy átmenetileg zárva tartanak a nagyközönség előtt. A zárt kapuk mögött az intézmények természetesen továbbra is működnek, nap mint nap gondoskodnak állataik és növényeik jóllétéről.

Az új koronavírus okozta világjárvánnyal, illetve az annak kapcsán Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben Budapest Fővárosi főpolgármestere 2020. március 14-én délután bejelentette, hogy egyes fővárosi intézmények, köztük a Fővárosi Állatkert nyitva tartását felfüggesztik. Ennek alapján a Fővárosi Állat- és Növénykert március 15-től további intézkedésig nem fogad látogatókat, azaz zárva tart a nagyközönség előtt.

Ugyanígy döntött a Pécsi Állatkert is, az intézmény többek közt Facebook oldalán jelentette be, hogy a koronavírus járvány terjedésének mérséklése, megelőzése érdekében az állatkert átmenetileg zárva tart.

A vidéki intézmények közül a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark a Facebook-oldalán csütörtökön arról írt, hogy továbbra is normál nyitva tartási rend szerint üzemelnek:

“Az állatkertünk a hét minden napján nyitva tart, a hétvégén pedig a vidámparki szezon is kezdetét veszi, április végéig hétvégi és ünnepnapi nyitva tartással. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a kültéri rendezvényekre vonatkozó kormányintézkedés értelmében a vidámparki szezonnyitó rendezvényünk ideje alatt egyszerre legfeljebb 500 fő tartózkodhat majd intézményünk területén. Parkunk alapvetően nagy és nyitott területen fekszik, ezért a koronavírussal való megfertőződés esélye semmiképpen sem nagyobb nálunk, mint például a korlátozás alá nem eső bevásárlóközpontokban.”

A  Nyíregyházi Állatpark is fogad látogatókat, de a Zöld Piramis-Ócenáriumba és a Viktória házba egyszerre maximum 50 embert engednek csak be, az olyan kis légterű Állatházakat – mint a Hüllő-ovi, Trópusi ház és Ausztrál ház – bezárják, azok nem látogathatóak. A fókashow lelátójára sem engednek fel senkit – olvasható az állatpark közösségi oldalán.

De hasonlóan nyitva tart a Szegedi Vadaspark is a látogatók előtt: “a Magyar Kormány és a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának vészhelyzeti intézkedéseinek megfelelően, amíg ellenkező utasítás erre vonatkozóan nem történik.”Jászberényi Állat- és Növénykert, a  Győri Állatkert és a Veszprémi Állatkert is – utóbbi a Facebook-oldalán jelentette be, hogy mindössze a Kölyökdzsungel nevű bemutató terme nem látogatható. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark is nyitva tart, de a zárt állattartó helyeik (Trópusi Ház, Afrika Ház, Oktatóterem) korlátozásokkal látogathatóak.