Varánusz heverészett egy thaiföldi férfi fürdőszobájában

0
2 324 megtekintés
Bengáli varánusz (Varanus bengalensis) - Kép: chuansong.me
Swing Szerelem Szulák
Szokatlan látogatót talált a fürdőszobájában egy idős thaiföldi férfi: csaknem két méteres varánusz pihent az egyik műanyag polcon.

Az óriásgyík hatalmas felfordulást okozott a Bangkok elővárosában lévő ház helyiségében, tekintve, hogy egy olyan polcon pihent, ahol a férfi egyébként a pipereholmijait tartja.

A 81 éves férfi előbb a mobiltelefonjával lefényképezte a varánuszt, majd rázárta az ajtót és segítséget kért.

Az óriásgyíkot szakemberek fogták be és engedték vissza a természetbe.

Bangkokban és környékén gyakran látni varánuszokat, a város csatornáiban sok példány él és az sem ritka, hogy parkokban bukkannak fel. Azt azonban nem tudni, hogy a mostani eset hogyan történt: a varánusz a csatornából is bejuthatott a fürdőszobába, de akár a nyitott ajtón is bemehetett a lakásba.

Bengáli varánusz (Varanus bengalensis) – Kép: wikimedia.org

A varánuszfélék (Varanidae) családja a gyíkok rendjébe tartozik, egyetlen nemzetségét a Varanus genust 30 faj alkotja. Afrika, Dél-Ázsia, illetve Ausztrália és Új-Ginea trópusi területein honos hüllők és egytől-egyig ragadozók.

Valamennyien gyorsan mozognak a szárazföldön – a fajok egy része a vízben is. Életmódjuk rendkívül változatos: sivatagi és teljesen vízközeli fajaik is vannak. A szárazföldön élő fajok egerekre, apró madarakra, kisebb gyíkokra, kígyókra, békákra vadásznak, sőt, a baromfiakat is veszélyeztetik. A nílusi varánusz nemcsak a krokodil tojásait falja fel, de a fiatal krokodilokat is.

Komodói varánusz – Kép: natgeotv.com

A család legnagyobb és talán legismertebb tagja a komodói varánusz, amely 3 – 3,5 méteres testhosszával egyben a Föld legnagyobb gyíkja is.

Forrás: MTI