Vajon az egerek tényleg szeretik a sajtot?

0
448 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Aki tart otthon egeret, vagy valamilyen rágcsálót pontosan tudja, hogy egy falat sajttal egyetlen kedvencet sem lehet lekenyerezni, az egerek ugyanis csak akkor fanyalodnak a sajtra, ha már tényleg nincsen más. Akkor mégis hogyan vált ilyen népszerűvé ez a tévhit? A kérdésnek az Index járt utána.

Brit kutatók 2006-ban komoly tudományos kísérletekkel bizonyították, hogy az egerek jobban szeretik a magas cukortartalmú ételeket, a gyümölcsöket és a magvakat, a szakértők szerint az étcsokoládé az, amiért még az életüket is kockáztatják. A sajtok többsége annyira erős szagú, hogy az egerek kifinomult szaglásuk miatt idegenkednek tőle.

Már több száz éves illusztrációkon is láthatunk egereket sajttal, elterjedésének oka pedig a következő lehet. Mikor több ezer évvel ezelőtt az ember elkezdett sajtot készíteni, az érlelés közben olyan helyen tárolta azokat, hogy az egerek könnyen hozzáférhettek. Az éhező egerek pedig jobb híján ráfanyalodtak erre a tejtermékre. Ebből gyorsan levonták a következtetést, miszerint az egerek imádják a sajtot.

Forrás: index.hu
Fotó: hdwallpapersimages.com