Vadmacskakölykök a Kis-Balatonnál

0
673 megtekintés
Vadmacskakölyök a Kis-Balatonnál - Kép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Swing Szerelem Szulák
Rendkívül aranyos kis vadmacskakölyök akit a Kis-Balaton térségében rögzített a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kameracsapdája. A felvétel ritkaságnak számít, ugyanis a Magyarországon élő ragadozó emlősfajok közül a macskafélék élik a legrejtettebb életmódot. 

A hiúznál jóval gyakoribb vadmacska természetben történő megpillantása sem számít mindennaposnak,

a kölyköket pedig anyjuk a legtitkosabb zugokban vezetgeti –  írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A Kis-Balatonon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett törzsterületén a hatalmas kiterjedésű, zavartalan mocsár- és berekterület többek között a vadmacska erős, önfenntartó populációjának ad otthont. A nemzeti park munkatársai elsősorban a bátrabb, nagyobb területeket bejáró kandúrokkal találkoznak, azonban szakértő szemmel kihelyezett kameracsapdák segítségével a nőstényekről, s legújabban a legfiatalabb egyedekről is rendelkeznek információval.

A 2017-es ázott vadcicius – Kép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Ivarérett, de még fiatal egyedekkel korábban is találkoztak a berekben. 2017-ben egy bőrig ázott apró vadmacska felbukkanása jelezte, hogy szaporodóképes nőstény él egy jól behatárolható területen.  Idén nyáron itt próbálkoztak egy több ragadozó emlősfaj által „használt” fűzfa tövében a 2018. évi szaporulat megörökítésével. A szakmai tudást pártolta a szerencse is. A kísérlet sikeresnek bizonyult, így a felvételekből kiderült, hogy a vadmacskamama idén két apró cicát vezetget a mocsár ösvényein.

Érdekesség, hogy a ragadozó emlősök időben is felosztják a területeket.

Kameracsapdás felvételeken gyakran tapasztalható, hogy ugyanazt az ösvényt járja a vidra, a róka, a sakál, a borz, a nyest, a nyuszt, a menyét és a hermelin.

Az igazgatóság a vadmacskaállomány feltárására különösen nagy hangsúlyt fektet: több évre elhúzódó részletes kutatásokkal kívánják a szórványos észleléseket alaposabb tudássá alakítani a Balaton-felvidéken, a Bakonyban és Zala megyében is.

Cukiságfaktor a vadonban… 🙂 A kameracsapda vadmacska kölyköt (Felis silvestris) örökített meg a Kis-Balatonon….

Közzétette: Balaton-felvidéki Nemzeti Park – 2018. augusztus 21., kedd