Újszülött zebra bébi a Fővárosi Állatkertben

0
3 340 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Megint bővült a Fővárosi Állat-és Növénykert létszáma.  Most a zebracsaládhoz kopogtatott be a gólya. A kiscsikó április 15.-én, nagyszombaton született a kora reggeli órákban.

MTI Fotó: Kovács Attila

A kiscsikó anyukája Tina, az Állatkert közleménye szerint 2008-ban született Hollandiában  az Észak-Brabant tartományban található Beksee Bergen Szafariparkban. Kétévesen, 2010 második felében került Budapestre. A kiscsikó apuája, Zucchero, akit „Cukornak” is szoktak becézni, lassan hétéves, és 2012-ben érkezett a franciaországi Peaugres szafariparkjából. A napokban született kicsinek egyelőre még nincs neve, de az már kiderült, hogy kislány.

Mivel az újdonsült anyukának és gyermekének teljes nyugalomra van szüksége az első időben, ezért a kiscsikó még nem volt látható a nagyközönség számára.  A kicsi azonban már megerősödött,  az időjárás pedig jobbra fordult, így naponta pár órára már élvezheti a friss levegőt a kifutóban, anyukájával együtt . A karámot szemmel láthatóan nagyon élvezi, bár még hamar elfárad és megéhezik a nagy ugrándozás és szaladgálás közepette. Szerencsére az anyaállat nagyon jó anyuka, így bármikor fordulhat hozzá a kiscsikó élelemért.

Foto: zoobudapest.com

Ha látni szeretnétek a kiscsikót és anyukáját, akkor  12-14 óra között érdemes meglátogatni a zebrakifutót a Fővárosi Állat-és Növénykertben.

Egy kis érdekesség a zebrák szaporodásáról. Szülésenként egy csikót hoznak a világra, a vemhességi idő pedig 12 hónap. A kiscsikók néhány perccel születésük után már lábra állnak, nem egészen egy óra elteltével pedig már járnak. Az újszülött zebrának, egészen érdekes testarányai vannak. Pici testéhez aránytalanul hosszú végtagjai vannak, ám ahogy fejlődik, fokozatosan kialakulnak a felnőtt példányokra jellemző testarányok. Egy kifejlett példány 130-140 cm és 220-230 kg.  Anyatejet elég sokáig, nem ritkán 11 hónapos korukig fogyasztanak, bár pár hónapos koruk után már csak kiegészítik vele a rendes táplálékot.


Tudtad? A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkoznak zebrákkal, bár az azóta eltelt 123 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot.