Újra látható a gorillakölyök – videó

0
1 647 megtekintés
A Fővárosi Állat- és Növénykert kis gorillája már két hónapos és újra látogatható - Kép: zoobudapest
Swing Szerelem Szulák
Ismét megnyitotta a Fővárosi Állat- és Növénykert az Emberszabású házat, így újra láthatja a közönség a gorillákat, köztük a legifjabb, két hónapos kölyköt is. Ám most még nem a teljes nyitvatartási időben, hanem csak naponta két órában, 12 és 14 óra között.

Az Emberszabású házat még január elején zárták le – a gorillák nyugalma érdekében – a nagyközönség előtt (ITT írtunk róla), mert az Állatkert többszöri kérése ellenére, a látogatók egy része nem bírt magával és folyamatosan zavarták az állatokat, ami már az anyaállat viselkedésén is meglátszott.

Az állatgondozók természetesen folyamatosan figyelték a gorillák, különösképpen N’yaounda, az anyaállat viselkedését, és ennek alapján született döntés arról, hogy mikor nyithat meg újra az állatház a nagyközönség előtt.

Az egynapos gorillakölyök az anyjával 2017. december 24-én. – Fotó: Kovács Attila – MTI

“Egyfelől feladatunk az állatok számára szükséges feltételeket biztosítani, másfelől viszont, mint nyilvános közművelődési intézmény, természetesen az is fontos, hogy ha már lehetséges, újra megmutassuk az állatokat a közönségnek. Végül mostanra jött el az ideje annak, hogy az Emberszabású majmok házát ismét megnyissuk.”

A fokozatosság elve alapján persze most még nem egész nap, nem a teljes látogatási időben lehet látni a gorillákat, hanem csak napi két órában, 12 órától 14 óráig. Ebben az időszakban az Emberszabású majmok házának nézőterén az Állatkert önkéntesei teljesítenek szolgálatot. Ők egyrészt arról gondoskodnak, hogy egyszerre csak maximum 10 fő legyen bent az állatház nézőterén, másrészt mindenkit figyelmeztetnek az állatok nyugalmát szolgáló szabályok betartására, továbbá arra, hogy a kijelölt helyen, a nézőtéren felállított kordon mögött tartózkodjanak.

“Bár a gorillákat – ha még csak napi két órára is – újra láthatja a közönség, továbbra is fontos azoknak az egyszerű, és valójában eléggé maguktól értetődő viselkedési szabályoknak a betartása, amelyet állataink nyugalma érdekében szoktunk kérni a nagyközönségtől.”

Az Állatkert terve az, hogy fokozatosan növelje majd azt az időszakot, amíg a gorillákat látni lehet, de ehhez, mindenképpen szükséges a közönség együttműködése is. Ha pedig az anyaállat viselkedése kedvezőtlen irányban változna, természetesen előfordulhat az is, hogy újra komolyabb korlátozásokat fognak bevezetni.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert