Újra feltűntek a medvék az Aggteleki Nemzeti Park környékén

0
1,918 megtekintés
Az utóbbi időszakban több alkalommal kerültek elő barna medve (Ursus actos) esetleges jelenlétére utaló gyanús nyomok az Aggteleki Nemzeti Park térségében, de ezekből akkor nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban medvétől származnak, mert elmosódott, széttaposott lábnyomok voltak.

Néhány napja viszont Kánó határában több nyomot találtak, átvizsgálták az érintett terültet, és sikerült több egyértelmű nyomot találni, és rögzíteni. Azok alapján pedig arra jutottak, hogy két medve, egy anya a bocsával járja a vidéket.

Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

A park honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai barnamedve egyre gyakrabban tűnik fel az északi határ mentén, ezért mindenképp érdemes egy kicsit többet tudni róluk. Utoljára kilenc éve észleltek anyamedvét a bocsával a Jósvafő-Aggtelek-Égerszög térségben. Akkor több mint egy hónapig voltak az állatok a területen.

Képünk illusztráció – Fotó: BBC

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben találhatók meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Így barnamedve hazai előfordulása bár érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban.

A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy gímszarvas  méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig vackában tölti. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

A barna medvékre nem jellemző a területtartó viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek.

A bocsok a május-júniusi párzást követően január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a most itt észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy akár az Aggteleki Nemzeti Park területén született.

A medvék ilyenkor ősszel “töltik fel” tartalékaikat, és zokon vehetik, ha megzavarják őket táplálkozás közben. A bocsát vezető anyamedve, a táplálékféltésen túl, agresszíven léphet fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberekre is). Ezért az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kéri, hogy kirándulás, túrázás során a területre látogatók a kijelölt turista utakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat.

A szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a medvével való – egyébként is csekély valószínűségű – találkozás lehetősége

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park