Újabb medvekuszkusz született Lengyelországban

0
175 megtekintés
Medvekuszkusz mama és kicsinye - Bear cuscus Wroclaw ZOO (Poland) - Fotó: Zoo Wroclaw via AP
Swing Szerelem Szulák
Újabb medvekuszkusz született a lengyelországi Wroclawban, a világ egyetlen olyan állatkertjében, ahol sikerrel szaporítják fogságban a súlyosan veszélyeztetett erszényesfajt. 

Az állatkert pénteken jelentette be, hogy a kis kuszkuszbébi még december végén bújt ki anyja, Duzy erszényéből, gondozói nagy megkönnyebbülésére, mivel már július óta tudtak a kicsi fejlődéséről, de kíváncsiskodásukkal nem akarták megzavarni az anyát a rendkívül kényes időszakban.

Wroclawban ez a negyedik szaporulat azóta, hogy 2016-ban az állatkertbe került egy Indonéziában csempészektől elkobzott medvekuszkuszpár, a most hatéves Duzy és párja, Garetto.

A gondozók úgy vélik, hogy az újszülött egy hím.

Medvekuszkusz baba a lengyelországi állatkertben – Bear cuscus Wroclaw ZOO (Poland) – Fotó: Zoo Wroclaw via AP

A fák levelével, virágjával és éretlen gyümölcsével táplálkozó medvekuszkuszok (Ailurops ursinus) az indonéz szigetvilághoz tartozó Celebeszen élnek, a fák felső lombkoronájában. Karmaik segítségével kapaszkodnak a törzsön, hosszú farkuk segítségével hintáznak ágról ágra.

A szürke-fekete szőrmés fajról, amelynek felnőtt példánya akár 10 kilósra is megnő, viszonylag keveset tudni, pontos számokkal sem rendelkeznek a populációról. A szakértők azt azonban biztosan tudják, hogy számuk fokozatosan csökken.

Fogságban mindössze 14 egyedről tudnak, a wroclawin kívül csehországi, amerikai, belgiumi és indonéziai állatkertekben.

Medvekuszkusz (Ailurops ursinus) – Kép: zooborns.com

A rejtőzködő életmódot élő medvekuszkuszok annyira kényes állatok, hogy a wroclawi állatkertben a látogatók nem is nézhetik meg őket, a személyzet tagjai közül is csak kevesen, viszont ők tudományos célból annál nagyobb intenzitással figyelik szokásaikat, táplálkozásukat, még a bélmozgásukat is. A medvekuszkuszokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistája a sebezhető fajok közé sorolja. Létezésüket a fakitermelés és a vadászat veszélyezteti.

MTI