Új-Zéland a világon elsőként, betiltotta az állatkísérleteket

0
12 327 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Új-Zéland végre elismerte, hogy minden állatnak vannak érzései, ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a kutyák, macskák, csimpánzok és egyéb emberszabásúak, vagy épp a delfinek kerülhetnek védelem alá, hanem minden egyes állat. A tervek szerint az új törvény jelentősen javítana a háziállatok körülményein is.

A szigetországban tilos lesz a vadászat – köztük a bálnák is -, a vadon élő állatok befogása, az állatkísérletek, és szigorítják a haszonállatok tartását, illetve az állatkínzás büntetési tételeit is. Új-Zéland a Föld egyik ember által legérintetlenebb területe.

A csirkéket például nem lehetne többé 30-40 centis ketrecekben tartani a tojásuk kedvéért, de a több száz négyzetméteres területen, ipari körülmények között nevelt állatok helyzete is javulna, nem zsúfolnának össze belőlük több ezernyit egy levegőtlen helyen. Az állatjóléti módosítójavaslatot múlt hónapban terjesztették a parlament elé, a képviselők pedig úgy tűnik, el is fogadták. Ugyan a törvényt abból a célból alkották meg, hogy biztosítsa az állatok jogait a bántalmazási ügyekben, de többek között például a rajtuk való kísérletezést és különböző kutatásokat is betiltaná.

Tekintve, hogy alig néhány ezer kilométernyire tőlük, Kínában épp ma kezdődött el az éves kutyahúsfesztivál, nem mondhatjuk, hogy az új-zélandiak megváltják vele a világot, de kétség kívül hatalmas előrelépésnek számít a jó irány felé.

Forrás: noizz.hu