Új kócos hajú orangutánfajt fedeztek fel

0
2 296 megtekintés
Tapanuli orangután - Kép: Maxime Allaga - dailymail.co.uk
Swing Szerelem Szulák
De ha nem vigyázunk rájuk, hamarosan ki is halhatnak!

A tudomány (az emberi fajon kívül) hat hominidát különböztet meg: a szumátrai és borneói orangutánt, a keleti és nyugati gorillát, a csimpánzt és a bonobót.

Az orangután tehát az ember egyik legközelebbi rokona. (A hímek 50-90 kilogrammosra is megnőhetnek, a nőstények feleennyit nyomnak.) Eredeti elterjedési területük Kínától Thaiföldön és Vietnamon át Jáva szigetéig nyúlt, ezeken a területeken azonban évezredek óta nem él már egyetlen példány sem. Eddig a kutatók úgy vélték, hogy ma már csak két faja létezik: az egyik Szumátrán, a másik a szomszédos Borneó szigetén.

Tapanuli orangután – Kép: newsapi.com.au

Több évnyi kutatás után azonban egy nemzetközi szakértői csoport, arra az eredményre jutott, hogy Észak-Szumátrán, a Batang Toru erdőben izoláltan élő, –  mintegy 800 egyedből álló csoport  – önálló fajt alkot. Az ottani régióról a tapanuli orangutánnak nevezték el a kócos hajú, kisfejű új orangutánfajt.

Tapanuli orangután – Kép: hindustantimes.com

A genetikai kutatások kiderítették, hogy a Batang Toru-i orangutánok közvetlen leszármazottai az első orangutánoknak, amelyek az ázsiai szárazföldről érkeztek.

Tapanuli orangután – Kép: SITA/AP

Kilencven éve ez az első újonnan felfedezett emberszabású faj!

A tudósok azonban a felfedezés örömén túl azonnal riadót is fújtak, és  a tapanuli orangutánok kihalásának veszélyére figyelmeztetnek. Az új faj életét elsősorban a vadászat és a duzzasztógátak építése fenyegeti, amely természetes élőhelyük nagy részét tönkre tenné. Már évi egy százalékos kihalási aránnyal bizonytalanná válhat túlélésük, azaz ha a 800 állatból évente akár csak 8 is elpusztul, vagy valamilyen módon kikerül a populációból, kihal a faj.

Tapanuli orangután – Kép: Tim Laman

Forrás: National GeographicOrigo