Új kifutót és párt kapott az alaszkai fehér farkas a Kecskeméti Vadaskertben

0
3 658 megtekintés
Nanna - Kép: zookecskemet.hu
Swing Szerelem Szulák
A korábbinál majdnem háromszor nagyobb kifutót alakítottak ki a Kecskeméti Vadaskert nőstény alaszkai fehér farkasának, Nannának, aki új párt is kapott.

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója elmondta: a kárpáti hiúzok áthelyezésével felszabadult hely kihasználásával nagyobbították meg a nőstény alaszkai fehér farkas, Nanna helyét. Bár méretében a régi kifutó is megfelelt az előírásoknak, az új helyet biztonságilag is megerősítették. Az új törvényi előírásoknak megfelelően felújított részen a talajt és a berendezéseket is teljesen kicserélték, új növényeket ültettek, és az elkülönítőt is lefedték.

Az igazgató kiemelte: a szinte teljes egészében saját forrásból megvalósuló felújítás közel 18 millió forintba került.

Az alaszkai fehér farkas (Canis lupus tundrarum) a szürke farkas egyik legnagyobb testű alfaja. Jellegzetessége a rendkívül dús és teljesen fehér szőrzete, ami kiváló rejtőzködést biztosít számára a havas környezetben. Természetes élőhelye az alaszkai tundráktól a sarkvidékig terjed. Szervezett csoportokban, falkákban él. Lemmingekkel, havasi nyulakkal, rénszarvasokkal, pézsmatulkokkal táplálkozik. A természetben 5-8 évet, de állatkertekben akár 12-17 évet is megérhetnek. Magyarországon fokozottan védett státuszú állat.

Zomboriné Polyák Irén igazgatóhelyettes elmondta: Nanna, öt évvel ezelőtt a fővárosi állatkertből érkezett, és jelenleg 12 éves. Idős párja Bodri, másfél éve pusztult el. A nőstény farkas érzékenyebb, idegesebb egyed, az új, nagyobb kifutó azonban nem minden oldalról lesz nyitott, így időnként akár el is tud rejtőzni a látogatók elöl. Gondozói abban bíznak, a kifutón végzett fejlesztések, és az új pár jelenléte mindenképpen nyugtató hatással lesz majd rá.

Párja, a mindössze néhány napja a Nyíregyházi Állatparkból érkezett hétéves hím láthatóan jól érzi magát új helyén. Egyelőre egymástól elválasztatott helyen ismerkedik a nősténnyel. Fokozatosan szoktatják a két állatot össze.

Az igazgatóhelyettes elmondta, mivel a hím sarki farkas (Canis lupus arctos), tehát nem egy fajtából való a nősténnyel, így hatóságilag sem engedélyezett, hogy közös utódaik szülessenek Nannával, de nem is ez a céljuk, inkább az, hogy egymásban társra leljenek.

Canis lupus arctos – sarki farkas – Kép: howlingforjustice.wordpress.com

A sarki farkasoknak vannak bizonyos eltérő tulajdonságaik, melyekben különböznek más farkas alfajoktól és amelyek a hideg, sarkvidéki környezethez való alkalmazkodás során jöttek létre. Szőrzetük szinte teljesen fehér (a hátukon valamivel sötétebb árnyalatú) és rendkívül dús. A nagy hideghez (olykor előfordul élőhelyükön -50 celsius fok is ) való alkalmazkodás folytán fülei rövidebbek és kerekebbek és lábai jóval rövidebbek, mint más alfajoké. 

Canis lupus arctos – saarki farkas – Kép: BIGPHOTODAN.CA

Forrás: MTI, Wikipedia