Tüneményes muflonbabák születtek a Budakeszi Vadasparkban

0
2 448 megtekintés
Muflonbaba - Fotó: Budakeszi Vadaspark/Zachán Viktor
Swing Szerelem Szulák
Éppen csak beköszöntött az igazi tavasz, és a Budakeszi Vadasparkban máris három, kicsit félénk, de mosolygós, cuki muflonbárány született. Az új jövevények igencsak életrevalóak, hiszen születésük után 10-30 perccel már lábra álltak, 2 óra elteltével pedig már csatlakoztak is a nyájhoz.

A tavaszi balzsamos levegő mindenkire jótékony hatással van, így nem csoda, hogy a kisállatok is előszeretettel bújnak ki édesanyjuk hasából.

A muflonok egyébként talán a legéletrevalóbb utódok, hiszen nagyon hamar lábra állnak, születésük után már 10-30 perccel szopnak, sőt 2-3 órával később már a nyájjal tartanak és csak a „betevő falatért” keresik fel az anyajuhokat. A muflonbárányok az első két hónapban csak tejet fogyasztanak, majd fokozatosan áttérnek a felnőtt muflonokra jellemző vegetáriánus étrendre, amit cserjék, lágyszárúak, gombák, és termések alkotnak.

Félénk kis muflonbaba – Fotó: Budakeszi Vadaspark/Zachán Viktor

A kamaszodás nehéz időszaka 4-5 hónap után köszönt be, aminek leglátványosabb ismertetőjele a testtömeg hirtelen és jelentős megnövekedése: egyéves korukra a muflonbárányok megtízszerezik születési súlyukat! A fiatal muflonjerkék és kosok másfél éves korukban érik el az ivarérettséget.

Fotó: Budakeszi Vadaspark/Zachán Viktor

A muflonok szociális állatok, vagyis kifejezetten kedvelik a társaságot, ráadásul nagyon gondoskodó lénynek számítanak: az anyajuh nemcsak saját bárányát, de a csoporthoz tartozó összes kicsit sajátjaként védelmezi. Az utódok és az anyaállatok egyébként hangról és egymás jellegzetes illatáról ismerik fel egymást.

Fotó: Budakeszi Vadaspark/Zachán Viktor

A Korzika és Szardínia szigetéről származó muflonokról még több érdekességet hallhattok és láthattok a Budakeszi Vadaspark YouTube-csatornáján található „A hét állata” videóban:

Forrás: Budakeszi Vadaspark