Tüneményes miniló segíti a gyógyulást a Bethesda Gyermekkórházban

0
1 333 megtekintés
Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik egy páciens a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Swing Szerelem Szulák
Két hónapja engedélyezte a Bethesda Gyermekkórház, hogy Magyarországon először amerikai miniló segítségével végezzenek élményterápiát a súlyos beteg gyermekek között.

A speciális lovasterápia bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak, vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében, ami a gyógyulásukban épp szükséges – idézi a kórház a sajtóközleményét a Zoom.

Vertigo 4 éves amerikai miniló, egyenesen Texasból repült Magyarországra 3 hónaposan, anyukájával. Jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz. Arányos, kecses, rendkívül barátságos, megbízható, kiszámítható.

Barassó Bianka (b) és Ilyés Emma Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án. – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Azokat az egyedeket, melyeket kimondottan terápiás célokra szeretnének használni, már nagyon korán emberközeli környezetben nevelik. Beengedik a szobába, lépcsőzni, liftezni tanulnak, szűk folyosón közlekedni, így a furcsa zaj, hirtelen mozdulat, érintés számukra teljesen természetes és egyáltalán nem billenti ki nyugalmából. A terápiában nagyon fontos elem, hogy ezek a lovak nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak – magyarázta Ács Franciska, lovasterapeuta.

Néhol csak mozdulatlanságba burkolózva átadják magukat a gyermek érintésének, máshol finom orrböködéssel érintésre, mozdulatokra ösztönzik a gyermeket. A terápiát a ló végzi, a jelenlétével, gyermekkel való páratlan összehangolódással” – tette  hozzá.