Tündéri leopárdmacska babát mutattak be Debrecenben

0
1 877 megtekintés
A Debreceni Állat- és Növénykert hathetes leopárdmacska (Prionailurus bengalensis) bébije - Kép: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Újabb kiemelkedő nemzetközi tenyésztői sikert ért el a Debreceni Állatkert: ismét leopárdmacska született. Az intézmény 2018 novembere után ismét örömteli hírről számolhatott be a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár háza tájáról, miután a nőstény február 28-án újabb egészséges utódnak adott életet.

A hathetes, egyelőre anyja gondoskodását élvező kis hím szépen cseperedik – immár 660 grammot nyom –, és a bemutatása napján (április 9.) megkapta élete első oltását is. Az országban kizárólag Debrecenben gondozott leopárdmacskák immár négyfős családját az intézmény Kisragadozó-házában tekintheti majd meg a nagyközönség az újranyitást követően.

Fajmegőrzési program

Mint arról 2017 decemberében hírt adtunk, a Debreceni Állatkert három másik európai állatkerttel közösen alapította meg a Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) európai fajmegőrzési tenyészprogramját.

A Debreceni Állat- és Növénykert hathetes leopárdmacskája (Prionailurus bengalensis) a sajtóbemutató napján, 2020. április 9-én. A debreceni állatkert a koronavírus-járvány miatt támogatói belépőjegy megvásárlására buzdítja az érdeklődőket. Az online kapható jeggyel nemcsak az állatkert fennmaradását támogathatják, hanem belépőjegyként is felhasználható az újranyitást követő 1 éven belül – Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Céljuk, hogy a faj egyedeit idővel visszatelepíthessék természetes élőhelyükre, amihez először stabil és genetikailag életképes állatkerti populációra van szükség.

Sajtóbemutatón a Debreceni Állat- és Növénykert hathetes leopárdmacska (Prionailurus bengalensis) bébije – Kép: zoodebrecen.hu

A fajt jelenleg tartó öt európai és egy vietnámi intézmény a jelek szerint jó úton halad, mivel az alapításakor mindössze 13 egyedet számláló állatkerti világállomány – részben a két debreceni szaporulatnak köszönhetően – két és fél év alatt 20 egyedre nőtt. A program iránt komoly érdeklődés mutatkozik az amerikai állatkertek részéről, így a debreceni utódok valószínűleg a tengerentúlon alapíthatnak majd családot.

Sajtóbemutatón a Debreceni Állat- és Növénykert hathetes leopárdmacska (Prionailurus bengalensis) bébije – Kép: zoodebrecen.hu

Természetes élőhelyének szűkülése és az illegális kereskedelem miatt a leopárdmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok Vörös Listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében.

zoodebrecen