Tudtad, hogy az év madara a Tengelic?

0
3 145 megtekintés
Kép: indafoto.hu
Swing Szerelem Szulák
A 2017-es év főszereplője a, az év madara a tengelic. Habár ez a parányi, piros fejű, barna, fehér, fekete és sárga színekben pompázó madár más pintyfélékhez hasonlóan hazánkból a Mediterráneumba vándorolva telel, mégsem maradunk a hideg évszakban sem tengelic nélkül.

Ugyanis északi szomszédaink tengelicei sokszor nálunk töltik a telet. Így a hazánkban egész évben előforduló kismadár jól példázza, hogy madaraink az év 365 napján számítanak a segítségünkre.

Fotó: Orbán Zoltán

A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Egész Európában gyakori madár. Tetszetős megjelenése és erős csapatképző magatartása miatt a tengelic az illegális kalitka-madár-befogás és hívomadarazás, valamint a szintén törvénytelen zugállatartás máig érintett faja. Természetvédelmi értéke: 25.000 Ft.

Fotó: Orbán Zoltán

A Tengelic sík és dombvidéki fészkelő. Kedveli a településeket, kertekben, temetőkben, parkokban, fasorokban, erdőszéleken fészkel, a zárt erdőket viszont kerüli. Apró magvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. A gyűrűzési adatok alapján a legidősebb gyűrűs madár 9 éves volt!

Mivel segíthetjük a tengelicet?

-Téli etetéssel – a lakótelepeken is megjelenik, különösen ott, ahol a közelben platánok és nyírfák vannak, melyek magasan levő terméseit fogyasztva csak “be kell ugraniuk” az erkélyeken, ablakpárkányokon elhelyezett etetőkre.

– Ha a madáretetőbe mákot rakunk, nagy az esély, hogy megjelenik a környezetünkben

– Fészeképítése elősegíthető cinkegolyó-hálókban kihelyezett szőrrel (kutya, macska,ló).

Fotó: Orbán Zoltán

Tudtad?: Az MME által 1979-ben elindított Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van. A tengelicet a lakosság választotta az idei év madarául.