Tudod melyik állat bőrét borítják fogak?

0
6 794 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az állatvilág számos csodát rejt, aminek jó részét a mai napig nem ismerjük. Ahhoz, hogy ebben a hatalmas élővilágban az ember eligazodjon, nagyon hamar elkezdte az élőlényeket megfigyelni, összehasonlítani és osztályozni. Így születnek a rekordok, amelyek vonatkozhatnak akár egy fizikai tulajdonságra, akár egy eredeti viselkedésre.

Ma hoztunk nektek 5 újabb fantasztikus állatot, akik a mozgásban, az eszközhasználatban, a kommunikációban vagy éppen a támadás/védekezésben a legjobbak. Sorozatunk első részét, ahol például a leggyorsabb állatot mutattuk be – nem, az nem a gepárd – az elkepeszto-rekordok-at a linkre kattintva tudjátok elolvasni.

Tudtad, hogy a vörös kenguru akár 4 méter magasra is ugorhat? Ez még nem minden, az ugrás hossza elérheti 13,50 métert is. Ez a képessége leginkább menekülés közben mutatkozik meg, legelés közben akár ügyetlennek is tűnhet. Az ausztrál szavannákon élő vörös kenguru mintegy 2,60 méteres magasságával és 80 kilogrammos súlyával a legnagyobb kenguru fajta.

Vörös kenguru

Tudtad, hogy a púpos bálna vagy másik nevén hosszúszárnyú bálna ( amely elérheti a 16 méteres hosszúságot és a 45 tonnát) képes több ezer különböző hangot kibocsájtani, amelyeknek a koncertje több órán keresztül tart? A legmeglepőbb az, hogy a hat fő témán kívűl, minden bálna egyedülálló dallamot rögtönöz.

Púpos vagy másik nevén hosszúszárnyú bálna

Tudtad, hogy a tengeri vidra a kagylók feltöréséhez egy lapos követ használ? A hátán úszva ezt az “üllőt” a hasára helyezi, és erőteljesen hozzácsapja a két mellső lába között tartott kagylót. Egyetlen délután alatt 2000 ütést számoltak össze 50 kagylónál. Így talán nem meglepő, hogy ez a vidrafaj gyakran komoly mellkastörések áldozatává válik.

Tengeri vidra

Azt mindenki tudja, hogy a szkunk, aki a görény rokona, a legbüdösebb állat a világon. De azt tudtad, hogy akár 10 méterre is ki tudja lövellni a rémesen büdös folyadékot? Sőt, 3-4 méterig pontosan céloz! Ráadásul azon kívül, hogy maró hatású, ez a folyadék olyan büdös, hogy a szövet ami találatot kap, egy év múlva is bűzlik.

Szkunk – csíkos bűzösborz

A fehér cápáról tudjuk, hogy sok és igen veszélyes foggal rendelkezik. Háromszögű fogai, amik elérhetik a 6 centimétert, az állkapcsában egymást követő sorban helyezkednek el, amik folyamatosan haladnak előre a szájában. Amikor az első sor elhasználódik, a fogak kiesnek és a következő sor lép a helyébe. De azt tudtad, hogy nem csak a szájában van rengeteg, de a bőrét is fogak borítják? Ezek ugyan sokkal kisebbek, de ugyanaz a szerkezetük, mint a szájában lévőknek. A rekordot az az állat tartja, amelyen 12000 fogat számoltak meg!

Fehér cápa