Tudnivalók lovasoknak a kijárási korlátozásról

0
292 megtekintés
Kép: equi-stimlegsaver.com
Swing Szerelem Szulák
Az állatok ellátása és az állatorvosi rendelő látogatása alapos indokot biztosít a lakóhely elhagyására, azonban lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, a tereplovaglás során pedig mindent tegyünk meg a balesetek elkerülése érdekében, ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Lovassport Szövetség.

A koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott rendelkezések betartása a lovasok életét is felforgatta. A versenyek elmaradnak, a lovasiskolák felfüggesztették az oktatást és jelenleg sajnos senki nem tudja pontosan megmondani, meddig tart ez az állapot.

A kijárási korlátozást elrendelő 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet március 28-tól először április 11-ig volt hatályban, majd visszavonásig, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbították.

A rendelet megszegése bírsággal jár, ezért a Lovassport Szövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a lovardákba kizárólag a lovak mozgatása céljából menjünk és a kijárás célját igazoló iratok mindig legyenek nálunk (Bértartási szerződés, lóútlevél másolat, stb.).

Kép: stablemanagement.com

Továbbá a rendelet 5.§ értelmében „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A tereplovaglással kapcsolatban nyomatékosan kéri az érintetteket a lovassport szövetség a balesetmegelőző biztonsági intézkedések betartására (fejvédő viselése stb.), hiszen mindenki érdekét szolgálja, hogy

lovasbalesetekkel ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását.

koronavírus okozta járványhelyzet bizonytalan ideig tart. A nemzetközi versenyeket már világszerte lemondták a rendezők, a nemzeti verseny- és vizsgarendszer továbbra is szünetel. A Magyar Lovassport Szövetség által működtetett hazai versenyrendszer újraindítása a kormány további intézkedéseinek megfelelően történik majd, amiről a szövetség igyekszik a lovassport minden szereplőjét időben értesíteni.

Addig is mindenkit arra kér, hogy a jogszabályok betartása mellett gondoskodjon továbbra is lova jólétéről és felelősen tartsa be az intézkedéseket a járvány visszaszorítása érdekében.

Via