Tragikus hirtelenséggel elhunyt Nagy Sándor Tibor, a Debreceni Állatkert korábbi vezetője

0
825 megtekintés
Fotó: Derencsényi István
Swing Szerelem Szulák
Életének 60. évében tragikus hirtelenséggel szombaton elhunyt Nagy Sándor Tibor, a debreceni Kultúrpark ikonikus vezetője – írja hozzánk eljuttatott közleményében fia, Nagy Gergely Sándor, a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark ügyvezetője. 

In memoriam Nagy Sándor Tibor

“Az egyetemi oktató és kutató munka után 1989-től biológusként kezdett dolgozni az édesapja irányította Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében. Vezetésével 1994-ben választotta az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége teljes jogú tagjává az állatkertet. 1998-tól 17 éven keresztül, mint ügyvezető koordinálta a Kultúrpark megújítását. Irányítása alatt folyamatos fejlesztések valósultak meg, így az Állat- és Növénykert a 2000-es évek végére az ország vezető vidéki állatkertjévé vált. 2008-ban a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszékének megalapításával – az országban elsőként – az állatkert bekapcsolódott a felsőfokú képzésbe.

Nagy Sándor Tibor számos hazai és nemzetközi szakmai szervezetnek lett aktív tisztségviselője. Munkássága elismeréseként Debrecen városának vezetése 2004-ben Hatvani-díjban részesítette, majd 2011-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

2015-ben a Vidámparkok Világszövetsége teljes jogú tagjává választotta az ország egyetlen vidámparkját és ugyanebben az évben Nagy Sándor Tibor átadta a fiának az ügyvezetői stafétát, majd gyűjteményvezetőként és stratégiai szakmai tanácsadóként dolgozott tovább. A közel 30 évnyi fáradhatatlan munkásságát szombaton fejezte be végleg.

Búcsúztatása 2018 október 26-án 10 órakor lesz a Debreceni Köztemető II-es számú ravatalozójában református szertartás szerint.”

Nagy Sándor Tibor – Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark

Debrecen, 2018. október 16.