Továbbra sem tudják mi okozza a rejtélyes és tömeges elefántpusztulást Botswanában

0
226 megtekintés
Botswanai elefántok - Kép: skift.com
Swing Szerelem Szulák
Továbbra sem tudják, miben pusztult el több száz elefánt az afrikai Gabonban, a hatóságok azonban már kizárták annak lehetőségét, hogy mezőgazdaságban használatos kemikáliák okozták volna a tömeges pusztulást.

A környezetvédelmi minisztérium szombati tájékoztatása szerint kilenc növényvédőszert, illetve más, mezőgazdaságban használt vegyszert vizsgáltak meg, de a teszteredmények szerint egyik sem okozhatta a több száz elefánt halálát. A minisztérium szerint ugyanakkor nem zárható ki, hogy természetes toxinok játszottak szerepet az állatok pusztulásában.

A Future for Elephants természetvédelmi szervezet szerint további vizsgálatok szükségesek a katasztrófa okainak megállapítására.

A hatóságok 281 elpusztult elefántot találtak az elmúlt hónapokban az északnyugati országrészben, az Okavango-folyó deltavidékén, más szervezetek 350 állat elpusztulásáról tudnak. Az elefántok agyarát nem vágták le, így kizárható, hogy orvvadászok végeztek volna velük.

Botswanát úgy ismerik, mint amely megfelelően védi elefántállományt, bár tavaly bírálatok érték a kormányt, amiért feloldotta a 2014-es elefántelejtési tilalmat.

Korábban a témában:

Úgy tűnik, megvan mi okozza a rejtélyes elefántpusztulást Botswanában

Újabb elpusztult elefántok – Folytatódik a rejtélyes elhullás Botswanában

MTI