Több mint 1500 segítségre szoruló állatot mentett meg a Fővárosi Állatkert 2015-ben

0
191 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A madaraknál a sérülés, különösen a törött szárny a leggyakoribb probléma, de akadnak söréttel meglőtt, vagy mérgezéses tüneteket mutató szárnyasok, illetve fészekből kiesett, elárvult fiókák is. A kisemlősök közül a sünök és a mókusok szorulnak leggyakrabban segítségre: köztük elárvult, sérült, kutyáktól megharapott vagy elgázolt egyedek is szoktak lenni. Rendszeresen foglalkoznak denevérekkel is, nagyrészt olyanokkal, amelyeket valamilyen építkezés kapcsán zavarnak meg téli pihenőhelyükön. Rendszeresen foglalkoznak hüllőkkel, megsérült vagy eltévedt mocsári teknősökkel és különféle kígyókkal is.

A mentő tevékenység célja, hogy a sérült, beteg állatokat meggyógyítva, a legyengülteket felerősítve, az elárvultakat pedig felnevelve visszajuttassák élőhelyükre, a szabad természetbe. Ha pedig a sérülésük jellege nem teszi lehetővé, hogy emberi segítség nélkül megéljenek, akkor hosszú távon gondoskodnak róluk.

A 2015-ös esztendőben hogy összesen 109 hazai állatfaj 1583 emberi segítségre szoruló egyedének mentésével foglalkoztak a tavalyi év során. Ezen belül a madarakat 86 faj 1010 egyede, az emlősöket 15 faj 433 egyede, a hüllőket pedig 8 faj 140 egyede képviselte. Több alkalommal került sor a mentett állatok szabadon engedésére is az ország különböző pontjain, különböző élőhelyein.

Forrás: zoobudapest.com
Fotó: thedodo.com