Több év börtönt kaptak a cápagyilkosok

0
1 367 megtekintés
Fotó: galapagosconservation.org.u
Swing Szerelem Szulák
Több év börtönbüntetést szabtak ki az ecuadori hatóságok kínai halászokra, akik kihalás fenyegette cápafajokat fogtak ki a tengerből a Galápagos-szigetek védett vizein – tudósított róla a vs.hu

Az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetek hatóságai 6623 cápát, köztük kihalás fenyegette fajokat találtak a Fu Yuan Yu Leng 999 nevű kínai halászhajón, amelyet augusztus 13-án San Cristobal szigeténél tartóztattak fel tiltott övezetben, a Galápagosi Nemzeti Park területén.

Fotó: independent.co.uk

A 100 méteres Fu Yuan Yu Leng 999 egy 300 halászhajóból álló, a Galápagos-szigetekhez közeli nemzetközi vizeken dolgozó kínai flottától szakadt el, hogy tiltott övezetben fogjon ki a Távol-Keleten ínyencségnek számító cápákat. A hajó fedélzetén 300 tonna halat találtak, köztük olyan ritka fajokat, mint a nagy pörölycápa, a nagyszemű rókacápa vagy a selyemcápa.

Nagy pörölycápa – Fotó: termeszettar.hu

A halászhajó nagyságát tekintve ez volt az orvhalászat eddigi legsúlyosabb esete a 138 ezer négyzetkilométeres Galápagosi Nemzeti Park területén. Az elmúlt három évben 17, ecuadori lobogó alatt működő halászhajót fogtak el a védett vizeken, de azok mind jóval kisebbek voltak.

Nagyszemű rókacápa – Fotó: 2.bp.blogspot.com

Egy ecuadori bíróság vasárnap a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a halászhajó húszfős, kínai állampolgárságú legénységére természetkárosításért és védett fajokkal való tiltott kereskedelemért. A kapitányt 4 év, három helyettesét 3-3 év, a legénység többi tagját pedig egy év börtönre ítélték.

Selyemcápa – Fotó: Selmeczi Dániel

Az ecuadori kormány a quitói kínai nagykövetnél tiltakozott az orvhalászat ellen, és figyelmeztetett, hogy „azonnal lefoglalnak minden hajót”, amely engedély nélkül folytat halászatot az ország területi vizein.