Tíz év után először láttak szaharai gepárdot Algériában

0
613 megtekintés
Northwest African cheetah - Szaharai gepárd (Saharan cheetah) (Acinonyx jubatus hecki) - Kép: Pinterest
Swing Szerelem Szulák
Tíz év után először bukkant fel szaharai gepárd Algéria déli, sivatagos részén – jelentette be az Ahaggar-hegységi Nemzeti Park. A gepárdot természetvédőknek sikerült filmre venniük. Az alfaj a súlyosan veszélyeztetettek között szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Szalah Amokran, a nemzeti park egyik vezetője az állami algériai hírügynökség szerint hétfőn mutatta be a nemzeti park tudósainak munkájáról készült dokumentumfilmet, amelyben a gepárd képei is láthatók, amint a 3000 méteres csúcsokkal rendelkező Atakor vulkanikus hegyvidékén felbukkan.

Northwest African cheetah – Szaharai gepárd (Saharan cheetah) (Acinonyx jubatus hecki) – Kép: Pendjari, Benin/(c) C. Pavey, Afrika

A szaharai gepárd jelentősen különbözik az afrikaitól, színe sápadtabb, bundája rövidebb. Élőhelye a Szahara és a Száhil-öv egyes zugaira korlátozódik.

Korábban utoljára 2008-2010-ben látták, vadkamerák rögzítették négy egyed képét. 2012-ben az IUCN becslései szerint az algériai populáció mindössze 37 egyedet számlált.

MTI