Tippek, amikkel szobatisztaságra nevelheted a kiskutyádat

0
463 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy egészséges kutyus általában 7-21 nap alatt szobatisztává varázsolható, de semmit nem szabad siettetni, hiszen mindegyik eb máshogy működik. Fontos, hogy felállítsunk egy napirendet, aminek a segítségével pontosan tudni fogjuk, mikor számíthatunk “balesetekre”, így azokat még azelőtt megakadályozhatjuk, hogy megtörténnének.

Az első lépések

A kiskutyák hat hónapos korukig csupán 2-3 órán keresztül képesek visszatartani, evés vagy ivás után, illetve egy kiadós játék befejeztével garantáltan szükséges üríteniük. Az első 3-4 hónapban különösen fontos, hogy legyen a lakásban egy fix hely, ahol a kutyus elvégezheti a dolgát, hiszen ilyenkor még nem ajánlott utcán sétáltatni őket. Alakítsunk ki számára saját illemhelyet, a legcélszerűbb, ha újságpapírral bélelt, alacsony peremű dobozt helyezünk el egy kiválasztott helyen. Arra kell törekednünk, hogy a kutyus megszokja, hogy mindig ugyanott végezze a dolgát. Takarításkor ezért figyeljünk oda, hogy ne tüntessük el teljesen a szagát, így legközelebb is oda fog majd piszkítani.

Puppy-training

Fokozatos szoktatás

Mikor már elég nagy hozzá, hogy az utcán ürítsen, először talán szükséges lesz, hogy az eddig használt dobozát is magával vigyük. Így fokozatosan tanulja meg, hogy hol szabad, és hol nem. Ha sikerül, mindig dicsérjük meg, hiszen ebből tudhatja meg, hogy mit várunk el tőle. A kutya mindig jelzi, ha ki kell mennie, ha forgolódik, fel-alá járkál, nyüszít, kapar, vagy kérően néz, minél előbb induljunk el vele, nehogy baleset történjen. Ha a megfelelő helyen végzi a dolgát simogassuk meg, ösztönző szavakkal bátorítsuk, ez később is hasznos lehet, hiszen legközelebb szavaink hatására már tudni fogja, hogy mit kell tennie.

Következetesség és motiválás

Megdorgálni nem érdemes, csak akkor szidjuk meg, ha éppen rajtakapjuk, hogy rosszat csinál. Ha később vesszük észre, hogy rossz helyre piszkított, felesleges leteremteni, hiszen nem fogja érteni, miről is van szó. Testi fenyítést semmiképp se alkalmazzunk, ezzel csak félelmet váltunk ki belőle. A kutya a kedvünkben szeretne járni, így csak türelmesnek kell lennünk, míg megtanulja a szabályokat. A következetes munka meghozza a gyümölcsét, ezért is fontos, hogy már a kezdetektől próbáljuk megértetni a kölyökkel, hogy házon kívül kell elvégeznie a dolgát.

Leadfotó: 1ms.net
Fotó: dogtrainerboston.com