Tevecsikót hozott a gólya Miskolcra

0
2 537 megtekintés
Kép: Miskolci Állatkert - miskolczoo
Swing Szerelem Szulák
Az Állatkert örömmel számolt be róla, hogy tevecsapatuk új taggal gyarapodott. A kicsi csikó már születése után egy-két órával saját lábára állt, de a visszatérő téli időjárás miatt az első napok nagy részét pihenéssel töltötte.

A Miskolci Állatkert tevecsapatában immár megszokott, hogy Lívia és Kobi, a két kanca csikókat hoz a világra. Ebben az évben egyelőre még csak Kobinak született utóda, de várható, hogy hamarosan Lívia is csikót fog nevelni. A csikó apja pedig az állatkert egyik legemblematikusabb lakója, Kalifa. Mivel a csikó nemét a gondozói még nem tudták teljes bizonyossággal megállapítani, így egyelőre nevet sem kapott.

Kép: Miskolci Állatkert – miskolczoo

A csikó mintegy 13 hónapos vemhesség után jött a világra. Egyelőre még csak anyatejet fogyaszt, egy-két hónapra még szüksége van ahhoz, hogy elkezdje kóstolgatni a felnőttek táplálékául szolgáló szénát, abrakot és egyéb növényi takarmányokat. Elképzelhető azonban, hogy akár még egyéves korában is vissza-visszatér anyjához szopni.

Kép: Miskolci Állatkert – miskolczoo

Az újszülött tevecsikót a Miskolci Állatkert és Kultúrpark látogatói a húsvéti ünnepek alatt is minden nap megnézhetik kifutójában.

Tudtad?

kétpúpú teve (Camelus bactrianus) eredeti hazája Közép-Ázsia száraz sivatagi területei, ahol már csak maroknyi egyede maradt fenn. Vadon élő állománya ezért súlyosan veszélyeztetett. Magát a fajt azonban nem fenyegeti a kipusztulás, mivel Ázsia legnagyobb részén háziállatként tartják és tenyésztik a kétpúpú tevéket. Főként teherhordásra használják, ám fogyasztják tejét és húsát, szőrméjéből textilt készítenek, de még a trágyáját is felhasználják tüzelőanyagként. Jól alkalmazkodott a sivatagban való túléléshez. Ennek legismertebb példája a púpja, amely az alapvető tévhittel ellentétben nem vizet tartalmaz: zsírraktárként funkcionál, és az itt tárolt zsír lebomlási folyamatai során keletkezik az a víz, amelyet szervezete hasznosítani tud.

Forrás: miskolczoo.hu