Tevecsikók és szarvasborjak a Miskolci Állatkertben

0
231 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az első tevecsikó március 31-én született, akit féltestvére két héttel később követett. Mindkét tevekanca, Kobi és Lívia is tapasztalt anyának számít, és most is gondosan nevelik a 13 hetes vemhesség után világra jött utódaikat. Mindkét kis teve apjuk, Kalifa világos, csaknem fehér színét örökölte.

086

Világrajövetelükkor púpjuk még csak apró kis bőrredőnek tűnt a hátukon, amely folyamatosan telik meg zsírral. A tevék ugyanis a tévhittel ellentétben nem vizet tárolnak púpjaikban, hanem zsírt, amelynek a lebontási folyamatai során keletkező energiát és vizet tudja a szervezetük felhasználni ínséges időkben. Habár a tevecsikók már a születésüket követő órákban lábra álltak, az első napokban azért még bizonytalanul lépdeltek, mostanra azonban már teljes magabiztossággal követik a tevecsapat további tagjait.

A David-szarvasok borjainak születése minden évben különös öröm, mivel esetükben komoly fajvédelmi eredménye is van a csapat gyarapodásának. A milunak is nevezett David-szarvasok ugyanis a vadászatuk eredményeként mintegy 100 évvel ezelőtt eredeti, kínai élőhelyükön kihaltak, és csak az állatkerteknek köszönhetik, hogy máig fennmaradtak, az elmúlt évtizedekben megkezdődött a visszatelepítésük Kínába is.

087

Magyarország állatkertjei közül csak Miskolcon látható állatfajból az elmúlt években eredményesen szaporodó csapatot sikerült kialakítani, hiszen az egy hónappal ezelőtt világra jött két borjúval együtt már 10 egyedből áll a David-szarvas csorda, melyek közül öt született Miskolcon. A két borjú az első napokat kifutójuk valamely eldugott pontján, megbújva töltötte, most azonban már egyre többet mutatkoznak a felnőtt állatok társaságában.