Terápiás célból, több mint 200 kutyát fogadott be Szerbia legszigorúbb börtöne

0
1 785 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több mint 200 kutyát fogadtak be Szerbia egyik legszigorúbban őrzött fegyintézetében egy projekt keretében, aminek célja a fogvatartottak visszaillesztése a társadalomba – írja az MTI.  A kutyákról tucatnyi rab gondoskodik a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) fegyházban, a feladatuk, hogy megetessék, rendbe tegyék, megsétáltassák és bizonyos feladatokra kiképezzék a kutyákat.

A befogadott kóbor ebeket a börtönhöz tartozó menhelyen beoltják, féregtelenítik, sterilizálják és oktatják. Közülük sokan vissza fognak kerülni az utcára, a fogékonyabbakat azonban tovább képezik, hogy terápiás célokra is használhatók legyenek.

A rabok szerint a befogadott kutyák már most terápiás hatással vannak rájuk, hiszen folyamatos gondoskodást igényelnek és ezzel voltaképpen megnyugtatják gondozóikat is. A reszocializáció mellett a projekt egyik célja az is, hogy a fogvatartottak olyan új tudásra tegyenek szert, amit szabadon bocsátásuk után kamatoztathatnak.

A gondozók azon fegyencek közül kerülnek ki, akiket rövid időre ítéltek el, a súlyos bűncselekmények elkövetői nem vehetnek részt a projektben – mondta az intézmény illetékese. A tervek szerint az ország más börtöneiben is létrehoznak menhelyeket, ezzel ugyanis nemcsak a fogvatartottaknak segítenek, hanem a városokat is megtisztítják a kóbor kutyáktól.

Forrás: index.hu