Tengeri emlősök segítenek felfedezni az óceán titkait

0
720 megtekintés
fóka
Swing Szerelem Szulák

A tengeri emlősök testére szerelt műszer semmiben sem akadályozza az állatokat, és segít egy hatalmas oceanográfiai adatbázis létrehozásában. Az ismeretlen területek feltérképezésével a kutatók kiismerhetik a két sarkkör közötti hatalmas szakaszt és átfogóbban megismerhetik a bolygó éghajlatainak tulajdonságait, a klímaváltozás jelentőségét.

A St. Andrews egyetem által kifejlesztett szenzorok felhelyezésénél az állatoknak semmi baja sem esik, és vedlés idején a fókák egyszerűen csak elhullajtják őket. A szerkezetek műhold segítségével rendszeresen információkat továbbítanak a kutatóknak, a kapott adatok ezután feldolgozásra kerülnek, majd világszerte felhasználják őket, például az időjárás előrejelzésekhez.

christophe-guinet-cebccnrs-france1 christophe-guinet-cebccnrs-france3

“A sarkvidékek óceánjainak változása globális következményekkel jár, ugyanis jelentős hatást gyakorolnak az időjárásra és az éghajlatra,” mesélte Dr. Lars Boehme, a St. Andrews egyetem kutatócsoportjának egyik vezetője. “Folyamatos megfigyelésre van szükség ahhoz, hogy értelmezhessük a történéseket és megfelelően reagálhassunk a változásokra.”

clive-mcmahon-imos-sydney

Egyes tengeri emlősök több ezer kilométert tesznek meg a vízben azért, hogy táplálékra leljenek, eközben pedig az óceán felderítetlen mélységeibe is lemerülnek. A szenzorok segítségével ezeknek a különleges állatoknak a szokásait is közelebbről megismerhetjük. Az egyetem biológiai professzora, Mike Fedak szerint a kutatás egy érdekes innováció az óceán megfigyelésének történetében. Végre sokkal tisztább képet kaphatunk a világ óceánjainak megközelíthetetlen részeiről – írja a mashable.com.