Te tudod miért áll fél lábon a flamingó?

0
5 169 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ezek a gyönyörű színben pompázó madarak, az állatvilág legkiegyensúlyozottabb lényei. Szó szerint azok. Ha valaki látott már flamingót, az megfigyelhette, hogy idejük nagy részét fél lábon állva töltik.

A bájos madarak, szinte bármit képesek ebben a pózban csinálni, minden erőfeszítés és megingás nélkül. Esznek, alszanak, vagy csak nézelődnek és láthatóan szeretik ezt a fél lábas létet. Korábbi elméletek szerint azért állnak fél lábon, mert így jobban tudják szabályozni a hőháztartásukat. Ha két lábbal állnának a vízben, akkor több hőt vonnának el a testüktől. Ez az elmélet azonban a legújabb kutatások szerint már nem igaz.

Young-Hui Chang (Georgia Tech) és Lena H. Ting (Emory Egyetem) friss tanulmányában a lenyűgöző pozíció mögötti mechanikus titkokat tárta fel. Élő és elhullott állatokat kezdtek el vizsgálni. Az eredmény lenyűgöző volt. Az elhullott állatokat ugyanis, minden kitámasztás nélkül sikerült egy lábra állítaniuk. Úgy tűnik ezek a csodálatos lények akkor is képesek megtartani az egyensúlyukat ha már nem élnek. Egy másik élő példány elaludt a vizsgálat közben és megállapították, hogy stabilabb lett mint amikor ébren van. Megállapították továbbra azt is, hogy a flamingók egy lábon állva stabilabbak mintha két lábon állnának.