Tavaszi kölyök dömping a Pécsi Állatkertben

0
3 316 megtekintés
A szurikátababák: Áfonya, Szeder és Szamóca - Kép: PécsZoo
Swing Szerelem Szulák
Az elmúlt időszakban három állatfajnál is örvendhettek szaporulatnak a Pécsi Állatkert munkatársai. Először a szurikátáknál született három apróság, majd hat kis sövényleguán bújt elő a közelmúltban, végül pedig megszületett az idei első két lámacsikó is. Igaz ugyan, hogy a kölykök még a zord januári és februári időszakban látták meg a napvilágot, de ez már tavaszi öröm, hisz mostanra nőttek akkorára, hogy bemutathassák őket a nagyközönségnek is. 

Pécsett most nagy a boldogság, hiszen a sövényleguán először szaporodott és viszonylag új fajnak számít az Állatkert történetében. A jelenlegi tenyészpár tagjai- a faj első képviselői Pécsett- a Prágai Állatkertből érkeztek 2015-ben, egy másik észak-amerikai gyíkfaj, a közönséges kukvala társaságában.

A kis sövényleguánok – Kép: PécsZoo

A két faj különlegessége, hogy a magyar állatkertek közül jelenleg csak Pécsett láthatóak ilyen állatok. A sövényleguánoknál a múltban már többször is volt tojásrakás, ez idáig azonban szaporulat nem volt, hiába helyezték a lerakott tojásokat keltetőgépbe. Nemrég azonban nagy meglepetés érte a gondozókat: kiderült, hogy a nőstény a terrárium talajába ásott üregbe rakta le tojásait, ahonnan a közelmúltban elő is bújt hat kis leguán.

A sövényleguánok közé napjainkban 102 fajt sorol a tudomány, melyek mindegyike az Újvilág lakója. A sövényleguánok a békagyíkfélék családjába tartoznak, a valódi leguánok (ide tartozik a jól ismert zöld leguán és az orrszarvú leguán is) legközelebbi élő rokonai. A Pécsi Állatkertben bemutatásra kerülő faj, a Sceloporus magister Észak- és Közép-Amerika sivatagos területein őshonos állat. Kis termetű gyíkfaj, maximális testhossza 14 cm. Jól alkalmazkodott a zord körülményekhez, nappal, a tűző napsütésben ritkán mutatkozik, ilyenkor gyakran húzódik meg kövek között.

Sövényleguánok ebédje

A szurikáták mellett több másik állatfajnál is utódok születtek a közelmúltban. Nagy öröm számunkra, hogy állatkertünk története során először keltek ki kis sövényleguánok nálunk! A kicsik egyelőre látogatók által nem látogatható férőhelyen cseperednek, az alábbi videón azonban vendégeink is megismerkedhetnek velük! Bővebb információ és fényképek honlapunkon: http://pecszoo.hu/eloszor-keltek-sovenyleguanok-a-pecsi-allatkertben/

Közzétette: Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium hivatalos – 2018. március 2.

A szurikátákat évtizedek óta gondozzák a Pécsi Állatkertben, és korábban már többször volt nálunk szaporulat is. 2017 elején egy kis, háromfős csapatot tartott az Állatkert, amelyet idegen vérvonalú példányokkal szerettek volna bővíteni. Így a 2017-es évben több új példány is érkezett, mostanra pedig már két különálló csapat is kialakult az Állatkertben. Az első utódokra nem kellett sokat várni, Buddha, a vezérhím és Franciska, a legmagasabb rangú nőstény frigyéből 2017 augusztusában négy szurikátakölyök látta meg a napvilágot.

A büszke anyuka és három aprósága, Áfonya, Szeder és Szamóca – Kép: PécsZoo

Idén januárban a tavalyi születésű, immár kamaszkorú kölykök kistestvéreket kaptak, nemrég ugyanis három újabb szurikátakölyök született. Gondozóik különböző gyümölcsökről nevezték el őket, így Áfonyával, Szederrel és Szamócával gyarapodott a család. A kölykök szurikátára jellemzően vakon és gyámoltalanul születtek,  és csupán a napokban, amikor már kellően megerősödtek, hagyták el a biztonságot jelentő szülőszobát. Napról napra egyre aktívabbak és játékosabbak, nevelésükbe a szülőkön kívül-akárcsak a természetben- a csapat többi tagja és a nagyobb testvérek is besegítenek.

Szurikáták születtek a Pécsi Állatkertben!

Videón állatkertünk új szurikátakölykei

Közzétette: Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium hivatalos – 2018. március 1.

Ha mindez nem lenne elég, a szurikátakölykök és a kis sövényleguánok után megszülettek az idei éve első lámacsikói is. A csikók között két nap különbség van, az egyikük február 4-én, a másik február 6-án látta meg a napvilágot. Időközben kiderült, hogy mindkét tarka színű csikó csődör, és nem testvérei, csupán féltestvérei egymásnak, apjuk az állatkert  egyetlen kifejlett lámacsődöre, a csokoládébarna színű, 8 éves Félix.

Lámacsikó – Kép: PécsZoo

A két februári születésű kicsi egyre aktívabb, már messzebbre is el mernek merészkedni anyjuktól, nagyokat játszanak fél éves féltestvérükkel és a csapat többi tagjával. Mikor megszülettek az időjárás nem volt épp barátságos, de ez őket nem zavarta, hiszen a láma az Andok hegységből származó háziállat, ahol bizony nem ismeretlen számára a havas, hideg idő.

A két kis csődör – Kép: PécsZoo

A lámák a Pécsi Állatkert jól ismert, szinte ikonikus lakói, az elmúlt évtizedek során számos utód született. Jelenleg 11 láma él az állatkertben és várhatóan a csapat hamarosan ismét bővül, ugyanis több kanca is vemhes, adta hírül az állatkert.

Forrás: pecszoo