Tarka lámacsikó csal mosolyt az arcodra Debrecenben

0
361 megtekintés
Egy csinos kis pofi a sajtóbemutató napján, 2019. május 2-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Folyamatosan gyarapodik a cívisváros állatkertje. Negró, a 2016 telén a kassai állatkertből érkezett sötét szőrű láma csődör és egyik világos színű kancája Húsvéthétfő reggelére fekete-fehér kislámával lepte meg a gondozókat, így akik az ünnepek alatt ellátogattak az állatkertbe, már meg is csodálhatták az újszülöttet – írja sajtóközleményében az állatkert. 

A kis csődör mintegy 12 hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot és születése után fél órával pedig már lábra is állt. A virgonc kisláma a gondos nevelésnek hála szépen cseperedik és már vidáman játszadozik kifutójában.

A tüneményes lámacsikó – Kép: Debreceni Állatkert

Miután a lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, a csikó, ahogy felnő és eléri az ivarérettséget, el fog költözni, de a nyár folyamán még biztos látható lesz a hat egyedre bővült lámacsaládban a Debreceni Állatkert láma kifutójában.

A Debreceni Állat- és Növénykert április 22-én született hím lámacsikója (Lama glama) anyja mellett a sajtóbemutató napján, 2019. május 2-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A dél-amerikai tevefélék legnagyobb termetű faja, a láma (Lama glama). Az eredetileg Dél-Amerika bokros, füves területeiről származó társas és barátságos állatot leginkább Peruban és Bolíviában tartják háziállatként már több ezer éve. Elsősorban gyapjújukért, a vastag, tömött bundájukért, illetve húsukért és tejükért tenyésztik, de néhol még a mai napig nehéz terhek szállítására is használják őket.

Tarkabarka láma baba – Kép: Debreceni Állatkert

Forrás: zoodebrecen