Támadnak a bagolylepkék, hemzsegnek a poloskák

0
257 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Aponyi Lajos felhívta a figyelmet arra, tömegével kelnek ki a hernyók ezekben a napokban, a veszélyeztetett növénykultúrákat rendszeresen ellenőrizni kell, és az első hernyók megjelenésétől folyamatosan védekezni kell.

Az amerikai lepkekabóca szinte valamennyi növénykultúrában tömegesen fordul elő, a kertekben és szántóföldeken pedig a különböző bagolylepkefajok tömeges rajzása figyelhető meg, mivel idén igen kedvezően alakultak a feltételek a különböző kártevők megjelenéséhez. A zsendülő terméseken egyre nagyobb számban jelennek meg különböző poloskafajok, amelyek kellemetlen szaguk mellett szívogatásukkal nagymértékben rontják az áru élvezeti értékét.

Ugyancsak inváziós kártevő a harlekin katica, amely mesterséges betelepítéssel került az európai kontinensre, ahol aztán igen gyorsan vált hasznos levéltetű-predátorból az őshonos katicabogárfajok kellemetlen konkurensévé. Ráadásul ősszel táplálék híján szívesen belekóstol az érőfélben lévő gyümölcsökbe és a szőlőbe, ha pedig bekerül a mustba is, kellemetlen mellékíze lesz a bornak.

Forrás: MTI, origo.hu
Fotó: commons.wikimedia.org