Szomszédja kutyáját lőtte le a 60 éves bárnai férfi

0
314 megtekintés
legpuska
Swing Szerelem Szulák

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 60 éves bárnai férfi ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított 2015. február 8-án 13 óra 30 perc körüli időben saját házának kertjében a tulajdonát képező légpuskával meglőtte szomszédja kutyáját, melynek következtében az állat elpusztult. A hatóság a férfi ellen folytatott eljárást a napokban befejezte, és az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbította a Salgótarjáni Járási Ügyészségnek.


Információs háttér:

Az állatkínzás jogszabályi definíciója:

Állatkínzás
– az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy
– olyan hatást eredményező beavatkozás,
– bánásmód, valamint
– szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá
– az öröklődő betegségben szenvedő – nem kísérleti célra szánt – állategyed tenyésztése, szaporítása;

A Büntető Törvénykönyv értelmében aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.


Légfegyver tartása:

Bár Magyarországon általában nem kötött engedélyhez a légfegyver tartása, a használatára vonatkozóan a jogszabályok részletes előírásokat tartalmaznak.

A légfegyver használatára vonatkozó rendelkezéseket többek között a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. Rendelet 39.§ (3)-(4) bekezdései tartalmazzák:
● (3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy csak cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete mellett használhat festéklövő fegyvert, légfegyvert.
● (4) A kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú tűzfegyver, festéklövő fegyver, légfegyver lőtéren (pincelőtéren, szobai lőtéren), céllövöldében, bekerített magánterületen, a fegyver használatára vonatkozó biztonsági előírások betartása mellett, kizárólag sportlövészetre vagy céllövészetre használható.

Forrás: police.hu