Szegedi Vadaspark

Egy különleges állatkert: a Szegedi Vadaspark

Bár a környékbeliek számára régóta nagyon kedvelt kirándulási célpont, a távolabbi vidékeken élők csak az elmúlt években kezdték el felfedezni Magyarország egyik legkülönlegesebb állatkertjét. De miért is különleges? Természetes környezet, nagy kifutók és igazi ritkaságok, fontos szerep a természetvédelemben, a fajok megmentésében, valamint az oktatásban – mindezek együtt teszik a Szegedi Vadasparkot kötelező célponttá mindazoknak, akik szeretik a természetet és az állatokat.

A Vadaspark hazánk legfiatalabb hagyományos, önkormányzati állatkertje, amely éppen 25 éve, 1989-ban nyitotta meg hivatalosan a kapuit. A közel 45 hektárjával a legnagyobb területű állatkert Magyarországon, igaz a tölgyerdő egy része nincs beépítve. Ha az állatgyűjteményt nézzük, nem a bemutatott állatfajok száma, hanem azok ritkasága és természetvédelmi értéke miatt tűnik ki a Vadaspark. A kb. 200 állatfaj több mint harmadát a Vadaspark nemzetközi fajmegmentési program keretében tartja és szaporítja – ez az arány a legmagasabb Magyarországon. Így olyan állatokkal is találkozhat a látogató, amelyek a nagy nyugat-európai állatkertekben is nagy ritkaságoknak számítanak. Láthatunk ritka, Madagaszkárról származó Alaotra-tavi bambuszmakikat, megleshetjük a sziget csúcsragadozóját, a fosszát, az összes nagymacska faj képviselőjével találkozhatunk, a ködfoltos párductól a hópárducig. Anoa, binturong, vikunya, csupasz turkáló, sörényes hangyász, tamandua és matakó – példák azon állatok köréből, amelyeknek sokan még a nevét sem hallotta ez idáig, és rájuk csodálkozhat a Vadasparkban. Természetesen a nagy állatkerti kedvencek sem maradhatnak el, mint a szurikáta, a fehér oroszlán, pápaszemes pingvin, borjúfóka, a láma és a közönséges tapír. Az állatok – korszerű állatkerti szemléletnek megfelelően - a földrajzi elterjedésük szerint csoportosulnak, így jól elkülöníthetők az egyes kontinenseket képviselő fajok.

2011. óta látogatható a Vadaspark eddigi történetének legnagyobb fejlesztése, a zsiráfház és a hozzá tartozó kifutó. A nagy érdeklődést kiváltó bemutató egy kisebb, de talán még népszerűbb fejlesztés követte, 2012-től ugyanis már egy pingvincsapat is lubickol a bejárat közeli medencében. A tengeri állatok sorát 2013-ban a borjúfókák követték. A 2014-es év újdonsága az ősszel átadásra kerülő medvekifutó lesz.

Az állatok puszta látványán kívül sok más program színesíti a Vadaspark kínálatát. Tavasszal szinte minden hétvégén, elsősorban zöld jeles napokhoz kötődően családi napok várják a játékos kedvű látogatókat, nyáron pedig havonta egyszer a nappali vetélkedőt éjszakai program zárja. Ekkor nem zár be az állatkert pénztára 19.00-kor, és akár éjszakába nyúlóan is a sejtelmes sötétbe burkolózó Vadasparkban lehet sétálni. Az egyedülálló hangulat mellett látványetetési programok nyújtanak izgalmakat, főként nagyragadozók esti lakomájának lehetnek tanúi a látogatók.

Cím:6725, Cserepes sor 47.
Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop