Színes hangutánzóművész

0
5 161 megtekintés
Fotó: Orbán Zoltán - MME
Swing Szerelem Szulák
Nincs önálló véleményed? Mindig más gondolatait szajkózod? Ezt a kifejezést az Európában, így itthon is elterjedt szajkó madár viselkedésének, tulajdonságainak köszönhetjük.

Erre a legkisebb varjúfélére, de amúgy nagy testű, színes madárra már a régiek is felfigyeltek és becenevet aggattak: Mátyásmadár, mátyásszajkó, egyes vidékeken matyimadár lett a neve. A név eredetét sokan félreértik, azt hiszik Mátyás király kedvenc madara volt, azért-e név. Valójában onnan kapta az elnevezést, hogy az erdei betolakodókat „mátyás, mátyás” kiáltással hirdeti az erdő lakóinak.

Fotó: Orbán Zoltán – MME

Gyakran megjelenik az ember közelében, kertekben, etetőkön.
A dekoratív, színes, mutatós madár tollazatában a rózsaszíntől a barna számos árnyalatán keresztül az égszínkékig számos szín fellelhető.

A legkisebb varjúféle nem is annyira apró madár – bokortanya.hu

A szajkó a lehetőségeken belül szinte mindent megeszik. Nyáron inkább rovarokkal táplálkozik, de ha úgy adódik, azért a fészekrablástól sem riad vissza. Elkapja a gyíkokat, békákat, az apró rágcsálókat. Ősszel áttér a növényi táplálékra. Télen „előveszi éléskamráiból” az ősszel szorgalmasan begyűjtött és eldugdosott, főleg makkból álló csemegéit. Ám a rejtekhelyeket – például fatuskók alja,avar – nem mindig találja meg, s ezzel mintegy erdőgazdasági tevékenységet folytat biztosítva a magok kikelését, ily módon elősegítve a természetes erdőmegújulást.

Fotó: img1.indafoto.hu

Hangja messze hangzó. Éneke nagyon változatos, érdes, nyávogó, fütyülő hangok keveréke. Nagyon intelligens és mesteri hangutánzó művész. A megtévesztésig tudja utánozni  az egerészölyv nyávogás-szerű kiáltását, a holló mély korrogását, a varjak károgását vagy a  fácánkakas kakatolását is. De nemcsak más madarak hangját, hanem például a szekérnyikorgást, a kutyaugatást is híven utánozza („szajkózza”). Éles, riasztó hangjára az erdő minden vadja figyel.