Szerencsére stabil az állapota Ottónak, a mentett rétisas-fiókának

0
2 933 megtekintés
A mentett rétisas-fióka a nemzeti park szakembereivel - Kép: dunaipoly.hu
Swing Szerelem Szulák
A fióka a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Fővárosi Állatkert közötti együttműködés keretében került Budapestre –  írta hétvégén Facebook-oldalán az Állatkert, amely mentőhelyén gondoskodik a napokban hozzájuk került sasfiókáról.

Az apróság eredetileg egy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) illetékességi területén található, bekamerázott fészekben cseperedett. A múlt hét eseményei (az apamadár eltűnése, a területen megjelenő fajtársak zaklatása stb.) miatt a tojó már nem tudott a kicsiről gondoskodni, ezért a szakemberek a fészekből történő kimentése mellett döntöttek. A DINPI munkatársai a segítségre szoruló madarat átszállították az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére, s a hétvége óta már az állatkerti szakemberek gondoskodnak a kis Ottóról.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon őshonos, fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 1.000.000 forint.

Ottó szerencsére jól van – Kép: zoobudapest

 

Az Állatkert egyébként is kiterjedt mentő tevékenységet folytat, hiszen más természetvédelmi feladatok mellett évtizedek óta foglalkoznak a Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló fajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentésével. A múlt évben ezerötszáz mentett állatról gondoskodtak a szakemberek.

“Fontos törekvésünk, hogy ebből a mentő tevékenységből is minél többet megmutathassunk a nagyközönségnek. Éppen ezért vettük tervbe egy új, kifejezetten a mentett állatok ellátását szolgáló, de a közönség számára is látogatható állomás, az ún. Sünispotály kialakítását, amely az Állatkert új játszóparkjának, a hamarosan megnyíló Holnemvolt Várnak részét képezi majd.”