Szépen cseperednek a budapesti nanducsibék

0
309 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A nanduknak két különböző faja is létezik, az egyiket a Darwin-nandu, a másikat simán csak nandunak nevezik, a Fővárosi Állat- és Növénykertben ez utóbbi faj látható. Az 1980-as években szűnt meg a faj tartása Budapesten, most harminc évnyi szünet után tavaly júliusban érkeztek új tenyészállatok Bajmócról és Pozsonyból.

A Dél-Amerika kifutóban látható nandu trió idén nyáron kezdett hozzá a tojásrakáshoz,  a költést azonban a gondozók felügyelték. Az állatkert területére berepülő dolmányos varjak és a kifutóban lakó tapírok túlságosan érdeklődtek a tojások iránt, így azok a Xántus János-házban működő keltető állomásra kerültek át.

0116

Eddig összesen 13 nandutojás került a keltetőbe, ezeknek nagyjából a fele bizonyult a lámpázás során fias tojásnak. Négy tojásból keltek ki fiókák, az első kettő sajnos gyengének bizonyult, de az augusztus 28-án, illetve szeptember 17-én kikelt fiókák nagyszerűen fejlődnek. További csibék kikelése is várható, hiszen a keltetőgépben még három tojás keltetése zajlik, ezek közül kettőről már biztosan lehet tudni, hogy fias tojás.

0118

A keltetésre egyébként szűk hat hetet lehet számítani, a legutóbbi két csibe 38, illetve 40 napra kelt ki. A keltetőgépben 36 °C-os, illetve annál egy-két tizeddel magasabb hőmérsékletet kell biztosítani, és természetesen gondoskodni kell a tojások forgatásáról is. Kikelés előtt a tojásokat az úgynevezett bujtatóba kell áttenni, a fiókák itt kelhetnek ki a tojásból.

Forrás: zoobudapest.com