Száztizenkét ország szövetkezett a világtenger megmentésére

0
1 884 megtekintés
Kép: eletmodszer.com
Swing Szerelem Szulák
Több mint hatmilliárd euró gyűlt össze 112 ország állami- és magánkézből érkezett felajánlásai révén Málta fővárosában,  La Vallettában 2017 október 5-6-án megrendezett  4. Our Ocean (A mi óceánunk) elnevezésű konferencián.

Bolygónk 71%-át borítja be a világóceán, mely nélkül nem alakulhatott volna ki az élet  a Földön. Vizünk, élelmünk, klímánk, levegőnk mind kapcsolatban van, függ az állapotától. A világ népessége közel felének közvetlen, mindennapi megélhetése múlik rajta.

De a felelőtlen emberi tevékenység, a környezetszennyezés, a klímaváltozás és a világtengert kizsákmányoló rablógazdálkodás napjainkra akut, az emberiség jövőjét veszélyeztető problémává nőtte ki magát.

A világóceán 17 nagy halászati körzetéből ma már 14 kritikusan lehalászott. Egyes élelmezési szempontból kiemelt fontosságú halfaj mennyisége kritikusan lecsökkent, számos faj reprodukciós egyensúlya megbomlott, több (pl. a kékúszójú tonhal) napjainkra kihalás közeli állapotba került.

Kékúszójú tonhal – Fotó: ng.hu

A Föld népességének csaknem a fele a tengerpartok 100 kilométeren belüli sávjában koncentrálódik. A tengerpartokon folytatott építkezések, az ezek során tengerbe hordott törmelék, a partvidéki mezőgazdasági területek növekedése miatt a vízbe kerülő egyre nagyobb mennyiségű műtrágya-származékok, a műanyagszennyezés, továbbá a tisztítatlan szennyvizek, a tengeri olajbányászat, egyes területeken pedig a túlnövekedett turizmus a globális felmelegedés hatásaival együtt kritikussá teszi a jelenlegi helyzetet.

Csendes-Óceáni szemét sziget – Fotó: oceanleadership.org

A világtengerbe évente több mint 10 millió tonna műanyaghulladék kerül!

Szemétbe boruló partok – Kép: agrarvilag.hu

Az Európai Únió az egyre kritikusabbá váló helyzet megoldására 2014 óta szervezi meg évről-évre A mi óceánunk  (Our Ocean) című konferenciát, ahol igyekeznek olyan programokat és projekteket tervezni, szervezni és támogatni, mint pl. a műanyaghulladékok és az illegális halászat elleni harc, vagy az éghajlatváltozás hatásainak tanulmányozása.

Szemétben szörfözés az Indonéz partoknál – Fotó: BBC

Jelenleg a világ tengeri és part menti területeinek kevesebb mint 5 százaléka élvez törvényi védelmet. Ezért a konferencián részt vevő országok ígéretet tettek rá, hogy több mint 2,5 millió négyzetkilométernyi tengeri terület védettségéről fognak gondoskodni a jövőben.  Ezen kívül a világ öt vezető biztosítótársasága is jelezte, hogy a jövőben nem köt biztosítást olyan hajókra, amelyek kapcsolatban álnak a nem szabályozott, vagy illegális halászattal.

A világtengert kizsákmányoló rablógazdálkodás elérte a kritikus szintet – flywheel.netdna-ssl.com

A helyzet súlyosságát és a konferencián résztvevők elkötelezettségét jelzi, hogy az idei év felajánlásai felülmúlták a várakozásokat.  A 7,2 milliárd eurónyi pénzügyi kötelezettségvállalás csaknem felét az Európai Unió, annak 28 tagállama, valamint az Európai Fejlesztési Bank (EIB) ajánlotta fel.

A vállalások teljesítését a 2018-as Indonéziában megrendezésre kerülő konferencián fogják ellenőrizni.

Forrás: MTI