Szakállas bagoly érkezett Finnországból a Szegedi Állatkertbe

0
1 967 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Vadaspark egyik új jövevénye igazán impozáns jelenség, hiszen a szakállas bagoly nemcsak testméretével, hanem különleges arcával is feltűnést kelt.

Három éve tartjuk a messzi északon élő ritka fajt, akkor egy testvérpár érkezett egy svájci állatkertből. Azért, hogy összeállhasson egy szaporodó pár, végül Finnországban találtunk egy nőstényt, amelyet elhozhattunk az onnan messzi délre. A Helsinki Állatkertből érkezett fiatal tojó a karantén lejárta után, most költözött össze a jövendőbelijével a nagy bagolyröpdében.

A szakállas bagoly Eurázsia és Észak-Amerika tajgáin honos. Elsősorban olyan erdőket kedvel, ahol a közelben nyíltabb területek is találhatók. Éles hallása és látása segíti a vadászatban. Magas fákon, vagy éppen póznákon ülve les, majd onnan csap le áldozatára. Akár még a 60 centiméteres hó alatt mozgó pockot is képes kifülelni, majd helyzetének pontos meghatározása után azt elkapni. Főleg kisemlősökre, azon belül is rágcsálókra vadászik, csak időnként zsákmányol madarat. Jelenleg ugyan nem veszélyeztetett faj, a megfigyelések szerint azonban a globális felmelegedéssel járó környezetváltozás – csakúgy, mint a többi északi fajt – hátrányosan érinti.

Fülei nincsenek, viszont arca a testméretéhez viszonyítva nagy, a szeme körüli koncentrikus körök tetszik tetszetőssé, sőt, némileg emberszerűvé a tekintetét. Emiatt, illetve kicsiny sárga szemei miatt nevezik észak fantomának is. Persze, ahogy észrevettük, egyáltalán nem vészjósló állatok. Erről a látogatóink is meggyőződhetnek a medvebemutató szomszédságában álló röpdében felkeresve őket.

Forrás:szegedzoo.hu