Szabadon engedik a Szárkő hegységbe telepített bölényeket

0
186 megtekintés
bölény, európai bölény
Swing Szerelem Szulák

A WWF Románia közleménye szerint a jelenleg félszabadon élő 14 bölényt szombaton engedik szabadon a Szárkő hegységben, ahol egy 59 ezer hektáros Natura 2000-es besorolású védett területet lakhatnak be. Az együttműködő egyesületek ugyanakkor pénteken újabb 18 bölényt hoznak a Szárkő hegységbe, melyeket előbb egy bekerített területen tartanak, majd ezeket is szabadon bocsátják. Az újabb bölények Svájc, Németország, Belgium és Franciaország nyolc rezervátumából érkeznek.

A WWF Románia közleménye szerint a Szárkő hegységbe tavaly telepített 17 bölény közül 14-nek sikerült alkalmazkodni az új körülményekhez. A Evenimentul Zilei napilap korábban azt közölte, hogy a kéknyelv betegség tizedelte meg a bölénycsordát. Tavaly augusztusban az a bölényborjú is elhullott, amelyik elsőként született az állatok új élőhelyén.

Az Örményes község közelébe tavaly telepített bölények előbb egy 15 hektáros bekerített területen alkalmazkodhattak az új környezetükhöz, aztán egy 160 hektáros területen kerültek félszabad állapotba. A WWF Románia akkor azt közölte, hogy a szárkői a valaha volt legjelentősebb kísérlet a bölények európai visszavadítására. A hosszú távú cél az, hogy 2025-ig legkevesebb 500 szabadon élő bölény legyen a Déli-Kárpátokban.

A Kárpátokból 1790-ben pusztult ki az addig szabadon élő bölénypopuláció. A bölények egykori honosságára utal az a tény is, hogy a történelmi Moldva fejedelemségnek bölényfej volt a címerén. Romániában jelenleg félszabad állapotban tenyésztenek bölényeket. Európában a romániai mellett Lettországban, Litvániában, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban, Szlovákiában, Oroszországban és Németországban léteznek bölénypopulációk.

A világon jelenleg mintegy 5000 bölényt tartanak számon, de ezek közül csak mintegy 3400 él félszabad körülmények között. Ezeket az állatokat bekerített területen tartják, és télen etetik őket.

Forrás: wwf.ro
Fotó: All About Bison