Strandolás elefánt módra

0
210 megtekintés
elefánt veszprém

A három fiatal elefántbika a reggeli lábápolás és a kiadós, több tíz kiló répából, almából, szénából álló reggeli után a homokkal fedett ligetekkel tarkított külső kifutójukba mennek, ahol birkóznak egymással és felmásznak a homokdűnékre, a dekorfákra – mindeközben pedig lombos ágakat ropogtatnak.

A kánikula beköszöntével pedig egyre többször lehetnek a látogatók is szemtanúi az önfeledt lubickolásnak.

elefánt veszprém

Az ázsiai elefánt a második legnagyobb szárazföldi állat, közeli rokona, az afrikai elefánt után. Füle viszonylag kicsi, homloka domborúbb, és az ormánya végén csak egy nyúlvány található. Agyarai specializált metszőfogak, amelyeket a táplálék kiásására, mozgatására és harcra használ. Többnyire csak a bikáknál fejlődnek nagyra. Naponta 150 kilogrammnyi táplálékot fogyaszt, és akár 140 liter vizet is képes meginni. Ivóhelyeikhez ösvények vezetnek, amelyeket már generációk óta ismernek és felkeresnek.

Rendkívül szociális állat, az elefántcsoportok rokon tehenekből és fiatal utódaikból állnak, a csapatot általában egy tapasztalt vezértehén vezeti. A csoporton belül nagy az összetartás, tagjai között meghatározott rangsor uralkodik. A tehenek életük folyamán szerzett tapasztalataikat továbbadják a fiatalabbaknak. A kifejlett bikák magányosan, vagy agglegénycsapatokban élnek. Csak a párzási időszakban csatlakoznak a tehenekhez.

A három négyesztendős ázsiai elefántbika Észak-Németországból, az Osnabrücki valamint a Hannoveri Állatkertből érkezett 2014. szeptemberében.

Forrás / Fotó: Veszpzoo.hu