Sörényt növesztett a nőstény oroszlán

0
5 684 megtekintés
A 18 éves afrikai oroszlán nőstény, Bridget - Kép: Oklahoma City Zoo
Swing Szerelem Szulák
Kicsit szakállszerű ugyan, de határozott sörénynövesztésbe kezdett Bridget, az oklahomai állatkert 18 éves afrikai nőstény oroszlánja. A gondozók tavaly vették észre, hogy sörénye növekedésnek indult, egyenlőre viszont még az állatorvosok is csak találgatják, hogy mi lehet ennek az oka. 

A hím állatok sörénye 1 éves koruk után kezd el nőni, amikor megnövekszik a tesztoszteron hormon mennyisége a szervezetben. Az azonban rendkívül ritka, hogy egy nőstény oroszlánnak sörénye nőjön.

Az oklahomai állatkert veteránjai, jobb szélen Bridget – Kép: Gillian Lang

Az eset ritka, de nem egyedi, 2013-ban egy dél-afrikai állatkertben, egy 13 éves nőstény is növesztett sörényt, az ő esetében egy olyan petefészek probléma állat a háttérben, ami túlzott tesztoszteron termelést idézett elő.

Bridget esetében is valami hasonlóra gyanakszanak az orvosok, hogy közelebb kerüljenek a megfejtéshez vért vettek tőle és azonos korú testvérétől Tiatól is, a vérminták összehasonlításából kiderül, hogy hormon problémáról van-e szó. Amennyiben nem, a másik lehetőség egy esetleges jóindulatú daganat a mellékveséjében vagy az agyalapi mirigyében.

OKC Zoo veterinary caretakers are working to solve a very curious case; Bridget, the Zoo’s 18-year-old African lioness,…

Közzétette: Oklahoma City Zoo and Botanical Garden – 2018. február 19.

A gondozók szerint Bridget jól láthatóan nem veszi észre új frizuráját és teljesen normális, eddig megszokott, domináns nőstény módjára viselkedik.

Forrás: abcNEWS