Sörényes hangyászbébi a Nyíregyházi Állatparkban

0
376 megtekintés
Nyíregyháza, 2015. október 20. Egy egyhetes sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) kapaszkodik anyjába a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házában 2015. október 20-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák

A rovarokkal táplálkozó különleges állat megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú és villámgyors nyelvével vadássza le a termeszeket, percenként akár 150 rovart is képes elfogyasztani. A tüskékkel borított nyelvével akár 60 centiméter mélyre is tud hatolni a rovarok által vájt járatokban.

065

Mellső lábain két ujján erős karmok nőttek, melyek segítik az állatot a termeszvárak lebontásában, valamint védekezni is tudnak vele: ha a hangyász veszélyt érez, hátsó lábaira áll és hosszú karmaival csapkod támadója felé.

062 063

A Nyíregyházi Állatparkban egy éve él a sörényes hangyász tenyészpár, a három éves Manka és a két éves Marvin dán állatkertekből érkeztek hazánkba. A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, s világra jötte után már 20 perccel anyja hátán lovagolt. Mivel színezete ugyanolyan mint az ivarérett állaté, kiválóan tud rejtőzködni.

061

Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, az anyján való utazást 6-8 hónapos koráig előnybe fogja részesíteni. Bár egy nap akár 15 órát is képes aludni, a kert látogatói már láthatják az anyaállatot és kicsinyét is a Viktória ház belső kifutórendszerében.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark Facebook
MTI Fotók: Balázs Attila