Sordélyok telelnek a kardoskúti pusztákon

0
424 megtekintés
Sordély (Emberiza calandra) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is megfigyeltünk telelő sordélycsapatokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén – írja a nemzeti park.

A sármányfélék családjába tartozó sordély gyakori énekesmadár, hazai fészkelőállományát 40-70 ezerre becsülik. Európai állománya az utóbbi két évtizedben 30 százalékkal csökkent. Magyarországon szerencsére ilyen negatív tendencia nem tapasztalható.

A Dél-Alföldön fészkelő sordélyok általában Olaszországba, Franciaországba, Spanyolországba mennek telelni. Kisebb részük azonban itt marad, legfeljebb akkor mozdulnak délebbre, ha a vastag hótakaró alól nem tudják kiszedni a gyommagvakat. Télen kizárólag magokkal táplálkoznak, a költési időszakban viszont állati táplálékra váltanak, rovarokat, szöcskéket, pókokat esznek, s ezzel etetik fiókáikat is.

Sordély (Emberiza calandra) – Fotó: Flickr

Kardoskúton az elmúlt napokban többször is megfigyeltek egy 20-30 példányos, homogén csapatot. Leggyakrabban a KMNPI Sóstói Állattartótelepén, a megyehatári kilátónál, vagy a környező tanyáknál tartózkodnak. Az előző télen ennél népesebb, 80 példányból álló sordélycsapatot is rendszeresen láttak.

Tavasszal aztán a csapatok felbomlanak. Áprilisban a hímek jellegzetes hangjától hangosak a puszták. Egy hímhez több tojó is tartozik, s a kotlás és a fiókanevelés kizárólag a tojókra hárul.

A sordély nagyon jó indikátor faj, szorosan kapcsolódik a szikes gyepekhez, az állománya ott stabilan megmarad.