Soha nem látott felvételek cápákról – indul a Cápafesztivál a NatGeo Wildon

0
318 megtekintés
Fehér cápa (Carcharodon carcharias) - Fotó: © Aquavision / National Geographic )
Swing Szerelem Szulák
A cápák vérszomjas ragadozókként élnek a képzeletünkben, a valóság ezzel szemben sajnos az, hogy egyre többször szorulnak segítségre, éppen a mi környezetkárosító tevékenységünk miatt. Most exkluzív felvételeken keresztül figyelhetjük meg a cápák életét.

A National Geographic számára kiemelten fontos a cápákkal kapcsolatos kutatások, a cápák védelme, ezért olyan felvételeket láthatnak a NatGeo Wild nézői júliusban, ahol innovatív és lebilincselő módon, a legkorszerűbb filmes technológiát alkalmazva mutatják be a legújabb felfedezések eredményeit.

A filmek a cápák rejtett oldalát tárja elénk a fényben úszó parti régióktól a koromsötét, több ezer méteres mélységekig, ahol a tökéletes alkalmazkodás létfontosságú a túléléshez.

Pörölycápa – Fotó: National Geographic Channels/Dr. Neil Hammerschlag)

MÉG MINDIG SOK TITOK REJT A VILÁGUK

A cápák a Föld legidősebb állatai közé tartoznak: valóságos élő kövületek, melyek már akkor öregnek számítottak, amikor a dinoszauruszok megjelentek. A NatGeo Wild epizódjaiból megtudhatjuk, hogy vannak olyan cápák, amelyek vulkán-szigetek közelében élnek; rejtélyes életükről szinte alig tudnak valamit a tengerbiológusok. Továbbá, a klímaváltozás miatt egyre a bikacápák élőhelye fokozatosan nő, és mivel ez a cápafaj képes édesvízben is megélni, ezért egyre több példány úszik fel a folyókba, tavakba. Valamint új aspektusát ismerhetjük meg a „Bermuda-háromszögnek” is. A név hallatán leginkább furcsa, megmagyarázhatatlan balesetek, nyomtalanul eltűnt hajók és repülőgépek jutnak az eszünkbe. Holott egy további, legalább ennyire misztikus titok is vár minket odalenn: egy rejtett, eddig soha, senki által nem látott tigriscápa-szaporodóhely.

Az USA partjait mosó vizekben 170-nél is több cápafaj él, ám ezeknek csak a töredékéről bizonyosodott be, hogy valaha emberre támadtak. Ezzel együtt nincs biztonságban az, aki a habok közé merészkedik, hisz messze Észak-Amerikában a legmagasabb a támadások száma a világon.

A kutatók a mai napig nem tudják mi állhat a random cápatámadások hátterében, de az bizonyos, hogy a cápa nem táplálékszerzés miatt támad az emberre.

Ennek ellenére az ember szándékosan több millió cápát pusztít ki évente csupán az uszonyáért, amiből az egyik legdrágább leves készül Ázsiában.

A Cápafesztivál több mint egy tucat felvétel segítségével mutatja be a híres ragadozókat saját élőhelyükön. A műsorfolyam július 5-én kezdődik, és egész hónapban tart a National Geographic Wild csatornán – minden nap 18 órakor bemutatóval, az esték hátralevő részében pedig számtalan izgalmas ismétléssel.