Skarlát íbiszek születtek Szegeden

0
351 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Szegedi Vadaspark valóságos repülő ékszerei a skarlát íbiszek, amelyek csapata különböző német állatkertekből érkező madarakból állt össze. A különböző korú egyedek párba álltak, sőt, a kihelyezett kosárkákba fészket is raktak. Három fészekben „termett” végül egy-egy tojás, amelyek rendre ki is keltek, így három fiókával gyarapodott a csapat. A skarlát íbiszek tenyésztése nagy szakmai sikernek számít, nem csoda tehát, hogy nagy az érdeklődés a szegedi szaporulat iránt, és már meg is van az az állatkert, amely majd fogadja őket.

20150812_ibisz_02

A skarlát íbiszek (Eudocimus ruber) Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek. Csodálatos skarlát színüket olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek. Állatkertekben ezt speciális takarmánnyal pótolják, hogy ne legyenek fakók.

A kolóniákon belül összeállt párok viszonylag egyszerű fészket raknak, 1-3 tojásukat kb. 19-23 nap alatt költik ki. A hím és a tojó együttműködése nem ér véget a tojásrakással, később is együtt nevelik a fiókájukat. Hogy ne legyenek feltűnők a ragadozók számára, a fiókák sötét színűek, csak 2-3 évesen válnak élénk színűvé. A skarlát íbiszek még nem számítanak veszélyeztetettnek, de aggodalomra ad okot, hogy a létszámuk folyamatosan csökken.

Forrás: zooszeged.hu
Fotók: Endrédi Lajos