Skarlát és szent íbiszek érkeztek Debrecenbe

0
856 megtekintés
Skarlát íbiszek, más néven skarlátbatlák (Eudocimus ruber, balról) a Debreceni Állat- és Növénykertben a bemutató napján, 2018. május 4-én. Jobbról egy szent íbisz (Threskiornis aethiopicus) látható. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák

Különleges, egzotikus madárfajokkal gyarapodott az állatkert, hiszen hat tagú szent íbisz család érkezett a Dvůr Králové Zoo-ból és így Magyarország legnagyobb szent íbisz kolóniája él Nagyerdőn. Érdekesség, hogy a más néven egyiptomi íbisz az írás és a tudományok óegyiptomi istenének, Thot-nak volt a szent állata.

Az állatkert történetében most először találkozhatnak a látogatók skarlát íbiszekkel, melyek a zágrábi állatkertből (Zoološki vrt grada Zagreba) jöttek. Ez a pompázatos madár Dél-Amerika északi részén őshonos. Feltűnő skarlátvörös színével kitűnik a gázlómadarak közül. Tollazatának színét a táplálékában – alacsonyabb rendű vízi élőlényekben, rákfélékben – található karotinoidoktól kapja.

Skarlát íbiszek, más néven skarlátbatlák (Eudocimus ruber, balról) a Debreceni Állat- és Növénykertben a bemutató napján, 2018. május 4-én. – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Világszerte élnek íbiszfajok a trópusi, szubtrópusi meleg mérsékeltövi övezetekben. Tipikus élőhelyük a lassan áramló folyók, tavak partjai, mocsarak és lápok. A vizes élőhelyek védelme érdekében kiemelt fontosságú, hogy az állatkertekben is stabil állomány éljen az egzotikus vízimadarakból. Ezért is döntött úgy a Debreceni Állatkert, hogy csatlakozik e csodás madarak tartásához, bemutatásához és reményeik szerint a szaporulatokkal az európai állományt is tovább gyarapíthatják.

Skarlátbatla – Fotó: Debreceni Állatkert

Az íbiszek már birtokba vették új helyüket az Afrika-röpdében, így hamarosan, a Madarak és Fák napjához kapcsolódóan láthatóak lesznek a nagyközönség számára is.

Forrás: zoodebrecen