Sikeresen megtelepedett a kerecsensólyom a Partiumban és a Bánságban

0
652 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A múlt században még kifejezetten elterjedt volt a kerecsensólyom Romániában, azonban a mérgezés, a költőterületek eltűnése, a szántóföldek térnyerése és orvvadászat miatt szinte teljesen eltűnt az országból.
A 2000-es évek elején Romániában az országos állomány néhány párból állt, amelyek a dobrudzsai Macin-hegységben fészkeltek.

A Milvus csoport egy nemzetközi projekt keretében az áramszolgáltató cégekkel együttműködve több mint nyolcvan költőládát helyezett ki magasfeszültségű villanyoszlopokra, elsősorban Temes és Arad megyében. Míg 2011-ben még csak egyetlen kerecsensólyom párt sikerült megfigyelniük az ország nyugati részén, amely egy természetes hollófészekben költött, a költőládák kihelyezésének köszönhetően megnőtt az állomány. Tavaly nyolc, idén pedig legkevesebb 14 pár kerecsensólyom fészkelt a térségben, valamennyi az oszlopokra kihelyezett költőládákban.

A kerecsensólymok más madárfajok – elsősorban varjúfélék illetve más ragadozó madarak – fészkeiben költenek, ezek hiányában a sólymok gyorsan alkalmazkodnak a számukra kihelyezett mesterséges költőládákhoz. Idén a költőládákban cseperedő fiókák nagy része jelölő gyűrűt kapott, hogy a növekedő romániai állomány terjeszkedését lekövethessék. Két kerecsensólyom fióka műholdas jeladót is kapott, így mozgásuk még hatékonyabban vizsgálható.

A sólymok műholdas adókkal való jelölése a magyarországi partnerszervezetek szakembereinek segítségével történik, elsősorban azért, mert ők rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal a fajt illetően, hiszen az első kerecsenvédelmi intézkedéseket még a 70-es években léptették életbe – olvasható a Milvus csoport közleményében. Néhány éve Magyarország, Szlovákiával közösen, elindított egy Life-projektet a kerecsensólyom kárpát-medencei állománya megőrzésének érdekében. A faj védelmét célzó második Life-projektben immár a Milvus csoport is partner volt, és számos sikeres intézkedést hajtott végre a Partiumban és a Bánságban.

037

A romániai egyesület most újabb – 11 magyarországi és két romániai szervezet által indított – madárvédelmi programban vesz részt, amellyel a veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisát akarják – ürgék telepítésével – biztosítani a Kárpát-medencében.

Forrás: MTI
Leadfotó: fineartamerica.com
Fotó: hotspotbirding.com