Sikeresen beilleszkedtek vad társaik közé a Dévaványán nevelt túzokfiókák

0
108 megtekintés
Fotó: Czifrák Gábor - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Sikeresen beilleszkedett vad társai közé az a tizenegy fiatal túzok, melyeket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán mentett tojásból keltettek ki és neveltek fel – írja weboldalán a nemzeti park

Mint írják, a fiatal madarakat a nyár folyamán először a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületre helyezték ki, ahol gondozói felügyelet mellett készülhettek fel a szabad életre. Időközben jelölőgyűrűkkel is ellátták őket, bal lábukra ornitológiai, jobb lábukra pedig színes jelölőgyűrűket kaptak. A színkódok alapján gyakorlatilag életük végéig nyomon tudják követni őket.

“Folyamatosan látunk a vad túzokcsapatokban olyan madarakat, melyeket az elmúlt években engedtünk vissza a szabad természetbe.”

Fotó: Czifrák Gábor – KMNP

A nevelt túzokok mostanra szépen beilleszkedtek vad társaik közé. Egyre gyakrabban hagyják el a mintaterületet, de éjszakára mindig visszatérnek. Még külön csapatot alkotnak, de egy-két vad, idősebb madár is mindig velük tart és sok mindenre megtanítja őket. Például arra, hol vannak a közelben a táplálékot nyújtó lucernatáblák, vagy hogyan kell védekezni a különböző ragadozókkal szemben. Azt is megtanulták már, hogy ha gépjármű közeledik, akkor felrepülve elkerülhetik a veszélyt. A vad túzokoknak kulcsszerepük van a mentett példányok sikeres beilleszkedésében, ugyanis utóbbiaknak tőlük kell elsajátítaniuk a túléléshez szükséges ismereteket.