Sikeres évet zárt a Miskolci Állatkert

0
263 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Talán legnagyobb sikerük, hogy tavaly mintegy 3.000 gyermek vett részt a szervezett zoopedagógiai foglalkozásokon, ahol sok ismerettel gazdagodhattak az élővilágról. Az állatkert dolgozói remélik, hogy a környezeti nevelési programok több gyermekben is felébresztették természetvédelem iránti felelősségtudatot. A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közösen szervezett Zoo-tábor is a megszokott nagy érdeklődésre tartott számot: a hat hét alatt több mint 200 gyermek vett részt a változatos programokon.

A tavalyi év során készült el Európai Uniós pályázati forrásból és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával az állatkert eddigi legnagyobb beruházásaként az európai nagyragadozók bemutatását szolgáló épület a hozzá kapcsolódó kifutókkal. Itt mutatkozhatott be az európai törzskönyvi program keretében állatkertbe érkezett fiatal kárpáti hiúz pár. Az év utolsó napjaiban mutatkozott be az a hím perzsa leopárd is, amelyet a faj európai tenyészprogramjával együtt az évek óta itt élő nőstény párjának szánnak.

2015-ben több állatfajnál is bőséges „gyermekáldásnak” örülhettek. A vörösorrú ormányosmedvék kifutójában összesen 11 kölyök jött a világra. A kéktorkú tragopánjaink négy csibét, míg a sziklapapagájok három fiókát költöttek ki. Több faj esetében első alkalommal születtek utódok, így a két gyűrűsfarkú maki és a két nagy mara kölyök, valamint a sarkantyús teknősbébi világra jöttét is sikerként könyvelhetik el. Csakúgy, mint az évek óta rendszeresen szaporodó nagy szőröstatuk és észak-amerikai kúszósülök kölykeit, valamint a David-szarvasok borjait.

Forrás: Miskolc Zoo